Новото Linux 5.4 ядро е готово за масово внедряване

Версия 5.4 на Linux ядрото вече е стабилна и се очаква да се появи в дистрибуциите
(снимка: CCO Public Domain)

Разработчикът Грег Кроах-Хартман публикува пълна версия на ядрото Linux 5.4, която е стабилна и готова за масово внедряване. По-рано за тази готовност съобщи и самият Линус Торвалдс.

Версия 5.4 идва с поддръжка на файлова система exFAT на Microsoft, нова функция за „блокиране” на достъпа до ядрото от страна на софтуера дори с root права, както и много подобрения по отношение на хардуера, вкл. поддръжка на новите процесори и графични карти на AMD.

Добавена е и нова файлова система virtio-fs, която може да се използва при работа с виртуални машини. Тя ускорява обмена на данни между хост и гост системи, прехвърляйки определени директории между тях. Файловата система използва клиент-сървър схема чрез FUSE.

На kernel.org версията на Linux 5.4 е маркирана като стабилна, което означава, че може да се появи в крайните дистрибуции. Разработчиците вече могат да я добавят в дистрибуции и да я разпространяват в хранилищата.

Нещо повече, вече се подготвя за разпространение Linux 5.4.1 – служебна актуализация, която променя общо 69 файла. Тя вече се предлага под формата на изходни кодове, които трябва да бъдат компилирани и събрани самостоятелно.

Коментар