Apple разработва „чудовищен” 64-ядрен ARM чип

Apple може да получи сериозно предимство на РС пазара със собствени процесори
(снимка: Apple)

Инженерите на Apple разработват 64-ядрен процесор с ARM архитектура, който ще се използва вероятно в бъдещи модели на компютрите Mac Pro. Подобен чип е заплаха както за Intel, така и за AMD.

Новината за чипа идва от публикация в Twitter на LeaksApplePro. „64 ядра, хаха. Ще ви кажа скоро”, гласи туитът, свързан с възможни многоядрени конфигурации на Apple Silicon, които бихме могли да видим още през следващите години, отбелязва NotebookCheck.

По-рано Блумбърг съобщи, че Apple работи върху 32-ядрен ARM процесор за предстоящите модели Mac Pro. Този чип се очаква в края на 2021 г., докато 64-ядреният процесор, за който LeaksApplePro намеква, вероятно ще види бял свят по късно.

Информациите към момента са оскъдни, но несъмнено подобна разработка е заплаха за Intel и AMD. 5-нанометровият ARM-базиран M1 чип в новите MacBook се представя изключително добре при работни натоварвания. В софтуера, написан за ARM процесори, 8-ядреният M1 се мери с Ryzen и Tiger Lake от най-висок клас, като има едноядрено предимство.

64-ядрен ARM процесор от Apple може да предложи забележителни нива на производителност в приложения за дизайн и видеоредактиране, отбелязват пазарните наблюдатели.

Коментари по темата: „Apple разработва „чудовищен” 64-ядрен ARM чип”

добавете коментар...

  1. ;

    И тоя “Не” взел да го дава международен експерт …

    Добре, че ми каза. Аз по принцип си знам, че от нищо не разбирам, де.

    Просто си изкарвам парите като оправям малоумията и проблемите натворени от големите разбира̀чи, които редовно си оставят дванадесетопръстника по всичко, което пипнат.

    А, тази дейност е добре заплатена, се оказва.

  2. ;

    Очевидно ти разбираш повече и от Apple, затова и водиш класацията на милиардерите, а?

    Или си г-н никой с големите претенции и празната паница.

    Китайците правят дъмпинг, нищо повече.

    Но, това са игри за големия бизнес, в случая на държавно ниво, не за кокошкари като теб, очевидно.

  3. (c:

    Виждам, че един от коментарите говори за цени, но не дава примери.

    Е, аз ще дам малко примери, като ще използвам брутни маржове* за целта:

    – Apple – 38% (за периода 2005-2020 е горе-долу стабилна)
    – Alphabet / Google – 57,6%
    – Microsoft – 66,1% (в апогея им беше между 80% и 90%)
    – Intel – 61,4% за 2019 (бил е и повече), през 2020 пада до 56,5%
    – AMD – 43,8% (покачване от 40,7%)
    – Nvidia – 62,5%, тази година се очаква да е 56%
    – Samsung – 41,3% – конгломерат от 60 корпорации, това е осреднено от всички.
    – Huawei – 62% за 2019, според “официалните данни”

    От всичко това се виждат 2 ясни извода:

    – Apple работят със сравнително ниски маржове за индустрията, т.е. легендите за безумните им надценки и каква маркетингова компания били, са празни приказки на сериозно дезинформирани магарета.

    – Huawei имат значително по-голям марж от Apple, продавайки в пъти по-евтино. Според добре запознати, всичко това е възможно, единствено благодарение на милиардите наливани от ККП във високотехнологичните китайски компании.

    * gross margins (брутни маржове) се дефинират като общата сума на всички продажби минус производствената цена на продадените продукти.

  4. Не.

    И от телефони не разбира.

  5. Търговец

    Не знам дали разбираш от телефони, но от търговия със сигурност нищо не разбираш

  6. ;

    Хахаха, винаги се намира някой да изсе*е неадекватен коментар по адрес на Apple.

    Кое не им е “като хората” на телефоните, ве?

    Apple вече 13 години изкарват пари от телефони, а всички останали “майстори” доскоро продаваха на загуба, включително Samsung.

    Най-забавното е, че докато Samsung продаваха на загуба, всички андроидаджии ги възхвалявахте какви невероятни устройства имат, колко били по-добри от iPhone.

    В момента, в който Samsung вдигнаха цените, да не са на загуба, изведнъж всички се извъртяхте като фурнаджийски лопати и полетяха обиди и нападки.

    Изведнъж Huawai и Xiaomi станаха новите най-добри …

    Радвай се, че китайското правителство толкова агресивно дотира компании като Xiaomi, Huawai, Oppo, OnePlus и прочее, защото тези и до ден днешен продават на сериозна загуба.

    Само дето китайците не са разбрали, че пазарите, които “завземат”, се интересуват от ниска цена – утре ще се наложи да вдигнат цените, за да започнат да изкарват пари, и всичките им “клиенти” ще им бият шута.

    Утре партията ще спре дотациите към Huawai, което ще повтори историята на Samsung – ще завалят обиди, ще намалеят продажбите …

    Няма лошо да се възползваш от тази глупост на китайците. Но, да си мислиш, че понеже те продават телефони по $300, значи толкова е реалната цена, е неадекватно.

  7. Иво

    Те за толкова години един телефон все още не могат да направят като хората тръгнали да се мерят с интел и амд и то особено с амд в многоядрените процесори

  8. така

    “В софтуера, написан за ARM процесори, 8-ядреният M1 се мери с Ryzen и Tiger Lake от най-висок клас,…”
    Това е най-важното нещо може би в статията! СОФТУЕРНО ОПТИМИЗИРАНО, така, че да се възползва максимално! Нещо което сегашните програмисти са забравили! За съжаление 90% от всички софтуер е ужасно тромав, неоптимизиран, недомислен изобщо пълен шит! Малко е този който може да се възползва на 100% от хардуера така, че да направи удивление от резултата. А епъла са доста добри в това отношение! Доказателство? Вижте старите им боклук фони примерно айфон 5ца, с най-новия софтуер колко плавничко си върви!? ПЛАВНО да точно

Коментар