Русия готви забрана за сателитния интернет на Илон Мъск

Проектът за сателитен интернет Starlink предизвика сериозни опасения в Русия
(снимка: Starlink)

Илон Мъск и неговата компания SpaceX развиват усилено проекта за сателитен интернет с глобален обхват Starlink. Но докато в публичното пространство се набляга на ползите от подобно начинание, някои правителства се опасяват за националната сигурност. И това не е изненадващо на фона на сложната геополитическа обстановка.

Желанието на Илон Мъск да осигури достъп до интернет за всички по света се тълкува от руските депутати като опасно за страната. Използването на услугите на проекти като Starlink и OneWeb може да бъде наказуемо, става ясно от дискусии в Държавната дума – вече е внесен законопроект потребителите на такива услуги да бъдат глобявани.

Достъпът до интернет чрез сателитите Starlink може да бъде забранен в Русия, коментират медиите в страната. Според местните законодатели, проектът на SpaceX позволява използване на глобалната мрежа без контрол от руските правоприлагащи агенции, което е недопустимо.

Според авторите на законопроекта, целият интернет трафик трябва да минава през станцията на руски телекомуникационен оператор, който се намира на територията на страната, докато Starlink и други подобни системи позволяват трафикът да се предава директно през сателит, заобикаляйки руските оператори.

Според депутатите, подобен начин за достъп до интернет е заплаха за националната сигурност на Русия и ще пречи на работата на системата за оперативно-издирвателни мерки (СОРМ), която се използва за контрол на интернет и мобилните потребители.

Законодателите предлагат използването на сателитен интернет от SpaceX и други доставчици на подобни услуги да се санкционира с глоби в размер от 10 до 30 хиляди рубли за длъжностни лица и от 500 хиляди до 1 милион рубли за юридически лица.

Освен SpaceX в надпреварата за сателитен интернет участва и британската компания OneWeb. Любопитен факт е, че тя си сътрудничи тясно с Роскосмос. На свой ред, руската държавна корпорация развива проекта „Сфера”, като планира да внедри системата до 2030 г. Това е аналог на Starlink и OneWeb, за който са предвидени 300 милиарда рубли.

Коментари по темата: „Русия готви забрана за сателитния интернет на Илон Мъск”

добавете коментар...

  1. Фофу

    До последният безродник, без значение той с какви имена се е накичил.
    Много добре са си ми коментарите, това, че на безродниците не им изнася, си е техен проблем.

  2. Българин

    Фофу, не ти се получават нещо коментарите. По-добре си мълчи.

  3. Фофу

    патриот, 02/01/2021 12:21 Т.е. безродника нежно, деликатно и политически коректно се опитва да ни обясни, че е няма проблем да си безродник.

  4. патриот

    ммм, ти си била голяма образцова от съвремието, не знам какво ви учат по история, но патриотизма не е нещо което се изключва взаимно, това да не ти е някаква интимна връзка

  5. ха

    Това което правят е напълно в реда на нещата. Те и в САЩ ще забранят ползването на “Сфера”, когато руснаците пуснат системата. Те САЩ нали затова “захапаха” Huawei. Между другото като имаме две системи – руска и американска, то нещата при комуникациите вече са на едно ниво по-напред. Просто защото ще можеш да пращаш през двете едновременно и така да си подсигуриш почти напълно възможността за следене по отношение на комуникацията ако заложиш на елементарно кодиране и елементарна система и приложения.

  6. Фофу

    Брех и екпсерт по военни комуникационни сателити се появи. Явно в тия моменти командата е Сичкото чебур на баламатума.

  7. Муньо

    Това са военни комуникационни сателити между другото.

  8. Ммм

    На “патриот”-а няма ли кой да му обясни,че “братушки”за тях е обида?А и какъв”патриот”може да е едно говедо,за което Русия е по-мила от България!Тези неща взаимно се изключват,блядь!

  9. Фофу

    Anonymous 31/12/2020 22:43 С олигофрен нямам какво да обсъждам. Това за бърсането на задници е явно нещо от твоята житейска практика, така, че си запази съветите за себе си.

  10. Anonymous

    фуфи взе да пише глупости

    били разменени имената? кога руснаците са налагали санкции на компании, защото работят по американски проекти? каквито и да е проекти?

    жалък си, фуфи. господарите ти ще си избършат задниците с теб и ще те хвърлят на боклука, при останалите – те с глупаци не работят, само ги използват.

  11. Фофу

    Saevar 31/12/2020 13:50 Това за папкането на ориз е нещо което което чувам за пръв път. Ще ми разкажеш някой път, че е явно, че си го препатил.

  12. Фофу

    И да, понеже по принцип поразглеждам накои аргументи и нещо се опитвам да кажа. Сега да, не го направих, но то при такава ситуация – вчера сте говорили едно, днес за същото говорите абсолютно противооположно, само дето са разменени имената САЩ и Русия ….

    За какви аргументи да си губя времето да чета и отговарям ??

  13. Anonymous

    Ами да се обърнат към китайците,те са с по-високи сателити.
    Щом аз в едно диво село в Северна Бг ловя с едно китайско радио China Intl.
    на руски-какъв е проблема?
    Или пак е игра на иди ми -дойди ми?
    Мъск е агент на КГБ!

  14. Фофу

    Чебурите вадиха вода през десет баира и го докараха.
    Значи Русия може да забранява и тогава чебрите скачат от радост. САЩ обаче, ако забрани настава вой като глухи кучета.
    И аргументи изкараха. кой от кой по “научни”. Явно по празниците се е наложило да вдигнат някой от масата да им пише. Че и някой извика ултрапростия коч на помощ. За честа на матушкта безродниците скачат с голи гърди.

  15. Saevar

    колегата под мен е на 100% прав за тъпчото Фофу, но толкова може, като е бил малък е папкал само ориз най-вероятно….

  16. !!

    фъфляк,

    Ае, що не вземеш ти първо да разкажеш за правата, свободите, независимостта и на държавите, в контекста на агресивните и жалки опити на дадена държава да спира енергийни проекти между други, уж суверенни държави?

    А, аз още сега ще ти разкажа за суверенитета на държавите, както и за правата и най-вече задълженията на корпорациите към властите в тези суверенни държави:

    Ако искаш да предоставяш услуга в ексклузивната икономическа зона на която и да е държава, си длъжен да получиш всички разрешителни и лицензи, които законодателството на съответната държава изисква. Без тях нямаш право да предоставяш услуги.

    Точно толкова просто е.

    Ясно е, че се опитваш да ни “обясниш” каква авторитарна държава е Русия.

    Ми, те и САЩ са авторитарна държава, далеч по-зле от Русия – те налагат решения и на уж суверенни държави, включително на България.

    Както са ни яхнали краварите в момента, СССР и КПСС никога не са успявали.

  17. патриот

    дано да успеят да се самозащият братушките от интернационални алчни ракообразни компании, но се опасявам, в дългосрочна перспектива, че ще паднат без да се бият.

  18. Българин

    Това е напълно нормално решение. Интернет като платформа за връзка между хората, трябва да бъде достъпна. Обаче когато започне да се ползва от западните мастодонти за политически цели, тогава всяка държава има правото да сложи националната си сигурност и собствената си политика на първо място. Няма как Гугъл по всяка една тема да индексира на първите страници само американски медии, а руските медии да не се индексират въобще. Примерите са много.

  19. Фофу

    Охо, ултрпростия коч, пак успя покрай празниците и намалената охрана да се изоглави. Някой да го заведе на ветеринар за преглед и евентуално хормонални хапчета за хермафродитност. Подозренията се оправдаха за съжаление – хермфродитен е и не прави разлика между половете.

  20. фофуфен

    Жените в областа на технологиите да не се обаждат много. Фофу, взе ли кетап, че си завършила курсове за сервитьорка или не успя?

  21. Фофу

    Брей да видим сега чебурите дали ще кажат нещо по въпроса за права, свободи и теориите на свободните пазари.

Коментар