Геймърите – мишени за кражба на самоличност. Как да се предпазят?

Близо една трета от геймърите изпитват стрес и безпокойство от онлайн измамите
(снимка: CC0 Public Domain)

Над една десета от геймърите са пострадали от кражба на самоличността. Това е проблем, който в световен мащаб би могъл да коства до 347 млрд. долара, според ново проучване. Изследването на Kaspersky е глобално и сочи, че са засегнати 12% от всички любители на компютърните игри – или 179 милиона геймъри – по целия свят.

Проведено от Savanta през ноември 2020 г., проучването разглежда състоянието на глобалните игри през изтичащата година. Според анкетираните 5031 геймъри от 17 държави, близо една пета (19%) също са били тормозени, докато играят. Тази тенденция е по-разпространена в Русия (44%), Саудитска Арабия (27%), Турция (28%) и САЩ (27%). Още по-лошо е, че една трета (33%) от геймъри са пострадали от измами.

Всичко това води до натрупването на стрес и безпокойство при 31% от играещите. Това е разочароващо, тъй като игрите са търсени именно заради облекчаването на стреса – така е при повечето от геймърите (62%). Разбира се, има и други мотиви за игра – тръпката (за 62%) и приятелството (46%).

„Когато играете, важно е още от самото начало да разгледате как най-добре можете да избегнете или да се справите с насилници, измамници и хакери”, казва Марина Титова, ръководител на маркетинг поделението за потребителски продукти в Kaspersky. „Действайки по този начин отрано, можете да си спестите много от тези страхове и притеснения – и да се съсредоточите върху насладата от играта”, добавя тя.

Kaspersky предлага седем начина геймърите да си помогнат да бъдат в безопасност, докато играят онлайн:

Игри от официални източници

Винаги пазарувайте компютърни игри от утвърдени, добре познати платформи или от официалните сайтове на самите разработчици, където те предлагат своите продукти.

Бъдете пестеливи, но разумно

Официалните магазини често предоставят невероятни отстъпки или дори безплатни игри. Но много от предложенията, които валят по електронна поща, могат да бъдат измама. Ако ви заинтригува дадена оферта, най-добре отидете на уебсайта на разработчика или магазина, за да видите дали отстъпката е предложена там – ако не, значи писмото е измамно.

Проверявайте правилата за връщане

Преди да закупите игра, запознайте се с правилата на магазина за връщане на придобивка, която не ви харесва или която не работи на вашия компютър. Всички уеб-търговци имат такива правила.

Използвайте специална карта за онлайн пазаруване

Вместо да регистрирате банкова карта, която съдържа всичките ви спестявания, извадете си дебитна карта за онлайн пазаруване и я използвайте при покупки онлайн. По този начин, ако все пак се случи пробив, щетите ще са ограничени – ще загубите само малкото, което има в дебитната карта.

Използвайте сигурна връзка

Препоръчително е да се влиза в онлайн магазини само от дома – след като сте защитили правилно домашната си мрежа и използвате технология за сигурна връзка.

Защитете акаунтите си

Защитете акаунта си в платформи като Steam и Battle.net и във всички профили в социалните мрежи, които използвате за влизане в магазини за игри (но не използвайте акаунтите си от социалните мрежи, за да влизате другаде).

Защитете устройствата си

Компютрите, смартфоните и таблетите, които използвате за игри, също се нуждаят от защита. Не я подценявайте, особено що се касае до „дребните” джаджи. Приложете софтуер, който да блокира измамни уебсайтове и злонамерен софтуер, да предоставя сигнали за проблеми със сигурността. Противно на популярното схващане, че такава защита не разваля геймплея. Режимът „игра”, който ще намерите в съвременните решения за сигурност, се включва автоматично, когато играете на цял екран.

Коментар