Тънкостите на премиум телевизорите

При избора на телевизор вече се намесват и фактори като изкуствения интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Телевизорите стават по-усъвършенствани, с поглъщаща картина и висококачествен звук. Но навярно много потребители са объркани от наименованията на новите технологии, с които производителите рекламират своите продукти. Доброто познаване на характеристиките на модерния телевизор ще ви помогне да направите информиран избор.

Ето няколко технологични тенденции, които бележат развитието на премиум телевизорите – горния сегмент от пазара, където са големите печалби и мотивацията на производителите да иновират.

OLED, QLED и ULED

Несъмнено, качеството на картината е основният критерий, по който се избира телевизор. Всички, които се интересуват от скъпи телевизори, са чували за OLED – технология, застъпвана от LG. Това е съкращение от Organic Light Emitting Diode и означава „органичен светодиод”. Именно тези светодиоди са основният функционален елемент на премиум телевизионната матрица.

Принципът на тяхната работа се свежда до предаване на електрически импулси през органични съединения, което ги кара да светят ярко. Освен това органичните светодиоди са едновременно източник на цвят – син, червен и зелен, като комбинацията от тях дава огромен брой висококачествени цветове и нюанси на изхода.

Но OLED технологията има своите недостатъци, изтъквани от конкурентите – по-ниска яркост, по-висока консумация на енергия, скъпо производство и крехкост на матриците. QLED на Sasmung е алтернатива на OLED – това са телевизори с течнокристален (LCD) екран и подсветка с квантови точки. Експертите продължават да спорят коя от двете технологии е по-добра, динамична е и картината в продажбите на двата типа телевизори, които са окупирали премиум сегмента.

Има и други LCD телевизори с квантови точки, но с различни функции. Така например, Hisense предлага ULED телевизори с допълнителни технологии – в частност, те помагат за решаване на проблема с неправдоподобното показване на черния цвят: екранът е разделен на много зони, всяка от които може да бъде затъмнена или осветена за показване в сянка или в много светли области.

Мащабиране с изкуствен интелект

Ако по-рано, за да подобрят показваното изображение, производителите задаваха алгоритъм за анализ на текущото изображение и използваха дублиране (уголемяване) до 4К резолюция, сега все по-често за мащабиране се използват собствени разработки както в хардуера, така и в софтуера, т.е. прилагат се алгоритми, които са уникални за всеки производител.

Някои производители отиват по-далеч и прилагат изкуствен интелект за увеличаване на мащаба. Технологията добавя липсващите пиксели и изглажда неравномерните ръбове, премахва замъгляването при движение, разширява цветовата гама и интелигентно контролира подсветката на матрицата.

Така зрителите могат да се насладят на картина с най-високо 4К качество, дори когато гледат FHD или 2K съдържание. Вместо просто да дублира всеки пиксел четири пъти, AI технологията изчислява цветовете на съседните пиксели и автоматично ги компенсира, използвайки пиксели със съответния цвят сцена по сцена.

Аудио технологии

Звукът също е един от най-важните критерии при избора на телевизор, като и тук  технологиите се развиват с бързи темпове.

Dolby Atmos TV е една стъпка нагоре спрямо съраунд звука и две стъпки, в сравнение със стерео звука. Технологията осигурява поглъщащо аудио изживяване при игри, спортни и други предавания, включително ефекта на „движещ се” звук. Тя ви кара да се чувствате сякаш сте в действието, където звуците на хора, места, неща и музика „оживяват” със спиращ дъха реализъм и се движат из цялото пространство.

Активирането на съраунд (обемен) звук създава по-пълно, по-завладяващо изживяване, което ни потапя в действието на екрана. Тази технология вече е внедрена от много производители.

Не може да се пренебрегне и технология като DTS Studio Sound. Това е усъвършенстван набор от технологии, които създават потапящ съраунд звук чрез вградените високоговорители на телевизора. Технологията използва техники за последваща обработка и акустика, за да осигури 3D възпроизвеждане на звука за подобряване на басите и диалога и за поддържане на последователна и равномерна сила на звука.

Диагонал и смарт функции

В случай, че имате само един телевизор и семейството ви е голямо, приоритет трябва да се даде на модели с голям диагонал и широк ъгъл на гледане. Ако апартаментът е малък, тогава е важно да запомните, че има такова нещо като оптимално разстояние за гледане. Общоприето е, че това разстояние е 3-4 пъти диагонала на телевизора.

Да предположим, че диагоналът е 40 инча, или 106,2 сантиметра. Тогава трябва да гледате телевизия от поне три метра. За голям хол, разбира се, е препоръчителен по-голям размер телевизор – например 55 инча, за да го гледате комфортно от разстояние от около 4-5 метра.

Също така e важно да изберете телевизор, при който основните характеристики са по-добри от средните – с добър звук и смарт функции (SmartTV), за да разширите възможностите му, ако е единствен в апартамента. Смарт телевизорите се отличават с вграден компютър, който ви позволява да се свързвате с интернет и да пускате различни приложения директно на самия телевизор.

Същите препоръки важат и при избора на телевизор за студио, в което живеят двама души. В този случай диагоналът ще играе по-голяма роля – ако изберете диагонал от поне 50 инча, може да разположите телевизора така, че да го гледате както от кухненския бокс, така и от хола.

Коментари по темата: „Тънкостите на премиум телевизорите”

добавете коментар...

  1. :o)

    Всъщност Българина плюнчи пръста и избира между телевизори струващи 400 и 800лв
    Какво има да се коментира за подобни пръчки 🙂

    Там където са новите Топ технологии цените са меко казано безумни и струват колкото
    хубава кола на старо 🙂

    И знайте от мен следното – марките Сони и Филипс вече не съществуват в онзи вид,
    заради който са си докарали ИМЕ.
    Това са КЕТАЙСКИ заводи, произвеждащи и слагащи лепенката “Сони” , “Филипс”
    за която са платили права. Няма нито Японско качество, нито Холандска иновация
    Да си знаете, като се ловите като балъчета.

  2. :)

    Всъщност в цял свят едни от най-ползваните матрици са на STONE Technologies,Innolux Corporation и AU Optronics (вклююително и в телевизорите на Sony и Samsung), просто защото са евтини.

  3. Гошо

    Абсолютно вярно! Също колегата, който казва, че все едно гледаш познат филм за първи път на голям хубав телевизор е напълно прав..

    Най-накрая се реших на ново ТВ и взех 65-инчов ОЛЕД Филипс 854. Гледам го от около 1,5 метра и точно за един ден свикнах – прекрасна картина, направо те хипнотизира и не можеш да откъснеш поглед от нея, нивата на черно са феноменални, а не е истина Амбилайт-светлините отзад колко намаляват напрежението в очите и каква красота са, правят илюзия, че екранът е двойно по-голям, понеже осветяват цялата стена. Не е от най-скъпите модели, те са с аудио от Bang & Olufsen май беше или друга такава скъпа марка, цената им се вдига главоломно заради това, но за мен не е приоритет понеже саундбар-ове се връзват безжично когато си решиш. За 4К гейминг също е перфектна картината, опресняването е до 100 херца, не е свръх високо, но за мен е идеално, понеже не играя съревнователни игри. OLED принципно не е най-подходящата технология за съревнователни онлайн игри.

    Иначе матрицата е на LG, за мен те са най-хубавите, другият голям производител на матрици е Samsung, но те наистина нямат истинска алтернатива на ОЛЕД. Всички други марки ползват матрици от тях.

    Абе класа си е ОЛЕД, препоръчвам! Инвестиция е, но се надявам да е дългосрочна. И от личен опит смея да твърдя, че не съм много съгласен с някои съвети в статията!

  4. Gadic

    Чувате ли се какви глупости пишете qled била алтернатива на OLED. Журналиста да си го набие в главата, засега няма алтернатива на OLED

  5. Vagabonti

    Да – колко са изостанали.

  6. Vagabonti

    Всичко е чудесно, само това с разстоянията е от ерата на кинескопите. Още през далечната 2009 и 2010 година Sony бяха писали в каталозите си, че при 40 инча оптималното разстояние за гледане на HD съдържание е 2 метра, а за FHD е чудесно да гледаме от 1.5 метра.
    Какви ги говорите с тези диагонали и кинескопни спирали от глупости?! Да не сме в 90-те?!
    Трябва първо да се сдобиете с някои от дебелите каталози, където обясняват за опресняването и оптималните разстояния… Големите екрани ни предоставят огромен обем информация, така че един и същ филм все едно го гледате за пръв път, когато е на вече по-големия телевизор…
    Не слушайте хора, които не разбират от домашно забавление. И когато купувате огромен телевизор, знайте, че купувате бъдещия стандарт за среден размер. И не забравяйте да потърсите и информация за качеството на звука – логата на най-високите стандарти в обграждащия звук…

  7. Путкин

    Абе убитак, ти знаеш ли изобщо за какво става въпрос та даваш толкова нелепи сравнения!?

  8. Бай Ганю

    Влизаш в магазина.Избираш колко да е голям и,скъп.Нареждат ти ги един-до друг.Пускат ти го с едно и СЪЩО съдържание и.Вземаш който тези кефи.

  9. Saevar,да те осветля:

    Най-добрите телевизори са Сони,Панасоник,Филипс.
    Ти самият обаче имаш някакъв скапан Neo. И още слушаш музика със стария ВЕФ-206.

  10. Да ви припомня:

    За по-сигурно работа телевизорът трябва да работи с руски стабилизатор на напрежението,който бръмчи по-силно и от самия телевизор.

  11. Македончо,сподели!

    Ти още си ползваш твоя телевизор Опера. Когато картината или звукът се развалят,удряш го с юмрук отгоре и всичко се оправя.

  12. Бай Иване,признай си!

    Ти предпочиташ някой Рубин,Темп,Електрон или пък друг подобен тежък сандък от времето на комунизЪма,нали така? И те е яд че вече не можеш да ползваш черния телефонен апарат с въртяща се шайба,който още държиш върху хладилника ЗиЛ на село.

  13. Oleg

    Точно казано.

  14. Бай Иван

    Някой получили някаква информация от таз публикация. Аз не.

  15. Македончо Смартовски

    Това, за звука е пълна глупост.
    Един руски сандък има по-хубав звук от OLED u MOLED 🙂

  16. :)

    Има ли диодна подсветка, не ми го хвалете. Колкото и dimming зони да има, пак ще свети грозно.

  17. Saevar

    аз не гледам името на технологията а само качеството на картината, жена ми е графичен дизайнер и има много зорко око, слагам на някоя флашка 4 к видео и снимки, влизам в магазина и почвам тв след тв да ръгам флашката, който тв ми извади най-хубавата картина се взема, нищо саложно а oled moled и там наименованията не ме интересуват…!

Коментар