Битка на OLED и QD решава бъдещето на телевизорите

Квантови точки или органични светодиоди – това е голямата дилема пред ТВ дисплеите

Квантови точки или органични светодиоди – това е голямата дилема пред ТВ дисплеите

Не стихват споровете в индустрията на дисплеите коя технология е по-добра – органичните светодиоди (OLED) или квантовите точки (QD). С успеха на една от двете технологии е свързано бъдещето на телевизорите.

Зад технологията QD стои най-големият производител на телевизори Samsung. Корейската компания предлага модели с ултрависока резолюция SUHD TV, които използват течнокристални дисплеи със специални светлоизлъчващи елементи – нанокристали Quantum Dots, или квантови точки.

Според Samsung, благодарение на подобно подсветка, цветопредаването, контрастът и енергийното потребление на QD телевизорите са много по-добри, отколкото при обикновените LCD панели.

LG, от своя страна, е фокусирана върху OLED технологията. За разлика от LCD, екраните с органични светодиоди не се нуждаят от задно осветяване, тъй като всеки пиксел в OLED панела излъчва собствена светлина. Благодарение на това, OLED телевизорите са по-тънки и по-леки, имат повишен контраст, ярко изображение и ниска консумация на енергия.

И двете корейски компании изтъкват предимствата на своите технологии, като се опитват да омаловажат значимостта на конкурентните разработки. Масло в огъня наливат изказвания на експерти в полза на едната или другата технология, пише в анализ по темата The Korea Times.

Твърдението, че екраните QD LCD имат по-широка цветова гама от OLED не отговаря на действителността, коментира управляващият директор на OLED асоциацията Бари Йънг. Той се позовава на изследване, проведено от експертната група DisplayMate, което сравнява QD дисплеите на Samsung с OLED екраните на LG.

По неговите думи, резултатите показват, че цветовият диапазон на двата типа екрани е практически еднакъв, като дори при OLED е малко по-широк. Същевременно, Йънг е съгласен, че QD телевизорите в момента са по-практичен вариант, който съчетава високо качество на изображението с приемлива цена.

Несъмнено, телевизорите QD LCD са доста по-евтини спрямо съпоставими по ниво OLED модели, признава Бари Йънг. Но той предрича мрачно бъдеще за технологията QD, тъй като очаква OLED панелите скоро да поевтинеят. Когато това се случи, за QD дисплеите няма да остане място на пазара за телевизори от висок клас, откъдето идват печалбите.

Коментари по темата: „Битка на OLED и QD решава бъдещето на телевизорите”

добавете коментар...

  1. webtrooper

    Достатъчно е да има Planeta HD

  2. Станислав

    Кое ще се наложи зависи повече от счетоводителите и маркетолозите, не толкова от това какви качества притежава.
    99% от съдържанието по телевизията и в интернет е в sRGB спектърът като среден клас дисплейте го покриват от доста преди QD и ОЛЕД. Ако не получаваш съдържание с повече цветове и целия видим спектър да покрива тв-то ти ефекта ще е нулев или по-скоро отрицател ако не е калибриран правилно.

Коментар