Китай изгражда независимо от САЩ производство на чипове

Китайската полупроводникова индустрия се опитва да постигне независимост от САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Група китайски компании, включително HiSilicon (дъщерна фирма на Huawei), работят по създаване на експериментална производствена линия за чипове без технологии и оборудване от САЩ, според източници от индустрията.

От средата на септември миналата година TSMC загуби правото да доставя чипове за нуждите на Huawei Technologies и свързани компании. Дори отделяйки марката Honor в независима структурна единица, Huawei отстъпи значителен дял от пазара на смартфони.

Сега представители на HiSilicon са изразили готовност – в частен разговор, според публикация на Nikkei Asia – да организират собствено производство на процесори, независимо дали продължават санкциите срещу компанията-майка Huawei.

Твърди се, че технологията ще позволи производство на 28-нм чипове. Първите продукти се очакват още тази година, като впоследствие технологичният процес може да бъде внедрен и от други китайски компании.

20% от всички 300-мм силициеви пластини ще бъдат обработени в Китай към 2024 г., според прогноза на Boston Consulting Group. В момента приносът на Китай към световното производство на полупроводникови компоненти не надвишава 6%, като в приблизително същата пропорция страната обезпечава собствените си нужди от електронни компоненти.

Местните производители на автомобили вече са изправени пред недостиг на чипове в размер на 10-30%, тъй като по-голямата част от компонентната база е внос. До средата на десетилетието Китай ще излезе на второ място след Тайван и Южна Корея по производство на полупроводници.

Коментари по темата: „Китай изгражда независимо от САЩ производство на чипове”

добавете коментар...

  1. Българин

    Фофу, сто процента си някой зомбиран с американски филми младеж, фен на Да, България, за който всичко американско е свещенно и другите нямат място на тази планета?

  2. niko

    “До средата на десетилетието Китай ще излезе на второ място след Тайван и Южна Корея по производство на полупроводници”
    От цитата може да се направи заключението, че тази изкопирана статия е поредната китайска пропаганда.
    Китай имат “набутани” около 80 милиарда долара за последните пет години в тази сфера и всичките компании се оказаха неспособни. Даже, за да се прикрие некадърност, немърливост и т.н., горяха и фабрики.

  3. Фофу

    Anonymous 03/06/2021 12:31 А ти разбираш ли колко си прост ? Ако не, мога да помогна и да ти разясня.

  4. Anonymous

    Фофу, толкова си прост, че не разбираш колко си прост!

  5. Az

    Интел разработва 1нм друг път. Затова не могат да пуснат 10нм процесори. 😉

  6. Фофу

    Ура другари, за браЦкия китайски народ. Най-после ще се отърве от тия западни душмане. Утре вечер всички на банкет на Позитано. Ще има безплатни кебапчета. Ще има спациална награда за един от най-заслужилите – “Българин”. Казва две приказки и го цепи и лепи международното положение, световната икономика и свободните пазари.
    Очаква се скоро наплив на американски студенти в брацките китайски университети, които знаем ще искат да са там, за да крадат технологии. Но ние имаме опит в ловенето на диверсанти и няма да им се дадем.

  7. SD

    28 nM.???? Intel ve4e razrabotva procesori s 1nm.

  8. Anonymous

    Крайно време беше, даже страшно много закъсняха. Но факт, санкциите само ще им помогнат да развият собствени производства и технологии.

  9. Българин

    Конкуренцията е хубаво нещо.

  10. Boro

    i kvo ot tova?

Коментар