Руска компания създаде 28-нм MIPS процесор

Байкал-Т1 включва две суперскаларни MIPS ядра на тактова честота 1,2GHz

Байкал-Т1 включва две суперскаларни MIPS ядра на тактова честота 1,2GHz

Руската компания Байкал електроникс е готова с първите инженерни образци на многоядрен процесор Байкал-Т1 (Baikal-Т1) с архитектура MIPS, предназначен за използване в широк спектър от потребителски устройства в сфери като комуникациите и промишлената автоматизация.

Байкал-Т1 има две суперскаларни ядра P5600 MIPS 32 r5 с тактова честота 1,2GHz. Чипът е проектиран изцяло в Русия, на базата на 28-нанометров технологичен процес, но ще се произвежда в Тайван. Заинтересовани компании ще могат да получат инженерни образци на процесора от 1 юни заедно със софтуер за разработка.

Чипът разполага с 1MB кеш памет от второ ниво (L2), контролер на памет DDR3-1600 и интегрирани интерфейси 10Gb Ethernet, 1Gb Ethernet, PCIe Gen.3 х4, SATA 3.0 и USB 2.0. Консумацията не превишава 5 вата, а корпусът има размери 25х25 мм.

Байкал-Т1 e първият руски процесор с интегриран голям набор от високоскоростни интерфейси. Несъмнено, това е сериозно постижение за микроелектронната индустрия в страната, посочва техническият директор на Байкал електроникс – Григорий Хренов, цитиран от CNews.

По неговите думи, в Байкал-Т1 е реализирана първата в света версия на ядрото Warrior P-class P5600 от популярната процесорна архитектура MIPS, която е насочена към комуникационни решения и вградени системи. Друга отличителна черта на процесора е възможността за създаване на системи с пасивно охлаждане на негова база.

Коментари по темата: „Руска компания създаде 28-нм MIPS процесор”

добавете коментар...

  1. КЧ

    bobo, ако се поровиш малко или ако наистина си имал желание да видиш или да се сдобиеш с “Правец-64М” щеше да знаеш че машината вече е достъпна и можеш да си избереш конфигурацията в сайта им.

  2. Фофу

    Saevar с тоя ум си като без него.

    Anonymous ти какво бил си астронавт или вуйчо ти е бил и знаеш какви са надписите …

  3. bobo

    на мен пък ми умря ентусиазма да чакам лаптопа Правец.
    Хората правят компютри, пък ние един надпис неможем да сложим.

  4. Saevar

    устаУете гу уе тоа фофич като гледам има мозък на чехълче, едно си баба знае едно си бае,
    много хора си умират с комплексите та май и при него ще е така 🙂

  5. Anonymous

    Фофич, питай астронафтите на МКС какво пише на каручките, които ги качват и свалят 😉

  6. Фофу

    Иванушка ако си послушен ти обещавам, че ще сънуваш, че един ден си купуваш нещо различно от Калашников и на него ще пише “Сделано в России”.

    Това като всички други новини дето руснаците се изхвърлят като … на мокър пясък е поредната руска пляска. Гарантирано. Но все пак кебапчета и групов оргазъм ще има на извънредното събрание довечера. Ще ви пуснат и извънредни заплати за добрата новина.

  7. Станислав

    Не мисля че това нещо ще се позлва от някои друг освен военните.

  8. Иван

    Много ме забавлява Фофу – фофони искам още 🙂

    Фофу – за името и надписа на процесора е написано на латинеца и на английски електроника това е защото тези процесори ще се продават и извън Русия.

    А по темата виждаме как вървят добре нещата с Русия. Всяка една смехотворна санкция е добър стимул да развиват свои собствени технологии “Made in Russia”.
    След няколко години нищо не им пречи да си пуснат в производство собствени ПК компютри и дори смартфони. 🙂

    Каква физиономия ще направи Фофу един ден като си купи електроника и види надписа “Сделано в России” 🙂

  9. Фофу

    Вярно, ей ги уе, изпълзяаа червените бабета. Да не пропуснете извънредното партийно събрание довечера на което ще се обсъди хубавата новина и ще се изпрати поздравителна телеграма до другаря Путин. И ще има и по две кебапчета.

    Умоляват се бабетата които не могат да четат латиница да не задават въпроси за името на процесора, че ще обидят патриотичните чувства на другаря Путин.

  10. Шимо

    Нашите процесори “Камчия” са по-добри

  11. Шимо

    Нашите процесори “Камчия” са по-дпбри

  12. Saevar

    хахаха ей го уе изпълзя….

  13. Фофу

    Ще изчакам да ви мине груповият оргазъм.

  14. Зор

    Честито! Хубава новина 🙂
    Пуснат е брояча в очакване на Фофу изявен “русофил”.

Коментар