Lily – дрон фоторобот прави перфектни снимки и видео

Хвърли и заснеми – дронът фоторобът Lily ви следва неотлъчно като домашен любимец и прави перфектни HD снимки и видеа

Камерата Lily е черна, водоустойчива, изработена с поликарбонат и полирана с алуминий, теглото й е едва килограм и триста грама

Хвърли и заснеми – такова е мотото на калифорнийската компания Lily Robotics, която в средата на май представи своя иновативен фотоапарат с миловидното название Lily. Това е миниробот, който само трябва да хвърлите във въздуха и след това ще ви следва неотлъчно – точно като верен домашен любимец. Но разликата e, че в рамките на 20 минути Lily ще ви прави перфектни HD снимки и видеа.

Създателите на камерата започват работата си по нея преди две години. Целта им е да преодолеят ограниченията на обикновения човек фотограф, който трудно би могъл едновременно да снима, но и да влезе в кадър. Най-важно в случая е да се отбележи, че не е необходим абсолютно никакъв контрол. Собственикът на Lily може спокойно да се фокусира върху своето занимание, докато тя лети покрай него. Към робота се предлагат приложения за iOS и Android (вижте безплатно обучение за писане на Android приложения в СофтУни), чрез което човек лесно да променя настройките, да редактира заснетото и свободно да го споделя.

В комплект към самия робот купувачът ще получи устройство за проследяване с водоустойчив калъф за китката

В комплект към самия робот купувачът ще получи устройство за проследяване с водоустойчив калъф за китката

Креативният фотоапарат снима във формат H.264 codec, което означава, че файловете ще бъдат в .mp4 формат. Видео резолюцията може да бъде 1080p с 60 кадъра в секунда или 720p със 120 кадъра в секунда. Сензорите включват акселерометър, триосен жироскоп, барометър, GPS, както и камери с предно и с долно изложение.

Lily е черна, водоустойчива, изработена с поликарбонат и полирана с алуминий. Теглото й е едва килограм и триста грама. Би могла да снима на метър дълбочина под водата, но въпреки това създателите й не препоръчват да „върти моторите под водата – Lily не е подводница”. Разполага с вградена литиево-йонна батерия. Но тъй като камерата е водоустойчива, от мерки за сигурност батерията не може да се изважда. Животът й е 20 минути, а зареждането продължава около два астрономически часа.

Максималната височина, на която се издига роботът, е 15,24 м над главата на заснеманото лице, а минималната – 1,52 м. Ограничението на дистанцията от собственика е от 1,52 м до 30,48 м. Максималната скорост, която развива дронът, е приблизително 40 км/ч.

Lily ще бъде пусната за продажба през февруари следващата година. До 15 юни се приемат предварителни поръчки, които ще бъдат на стойност от 499 долара. След това цената драстично ще нарасне до солидните 999 долара. В комплект към самия робот купувачът ще получава и: устройство за проследяване с водоустойчив калъф за китката, зарядно тухличка, микро USB кабел и ръководство за употреба. Устройството за проследяване ще разполага и с микрофон, който ще записва звука към видеото.

Кайл Ръсел от TechCrunch сподели предположението си, че Lily ще спомогне и за развитието на селфи епохата: „След като технологиите позволяват професионални дронове, които заснемат красиви кадри от алгоритмично определени ъгли, да са на все по-ниски цени, не е трудно да си представим и семейство, което си купува дрон, за да си прави общи снимки и видеа, без да се налага някой да остава извън кадър, защото държи фотоапарата. Това е аудиторията, към която Lily ще бъде отправена, и за да достигне до нея, ще бъде създадено семейно приспособление, както и специален бранд. Логото му прилича на усмихната емотиконка, а когато то е изобразено върху дрона, създава усещането, че Lily ви се усмихва и е щастлива да бъде с вас”.

Кристина Кацарска

Кристина Кацарска

Коментар