Надпревара за мегапиксели при смартфоните

Производителите на смартфони се надяват да стимулират покупките с по-добри фотокамери (снимка: CCO Public Domain)

Продажбите на смартфони намаляват вече шесто поред тримесечие. За да стимулират потребителите да обновят устройствата си, производителите влязоха в надпревара за мегапиксели, наред с други подобрения в смартфоните, сочи анализ на Counterpoint Research.

Именно фотокамерите претърпяват най-съществени промени. Все повече смартфони, вкл. по-достъпните модели, са оборудвани с по няколко камери и придобиват иновативни функции от рода на подсилен цифров зум и изкуствен интелект за подобряване на снимките.

Очаква се с навлизане на 5G мрежите производителите да започнат да подобряват рязко и видео-възможностите на смартфоните. 10-кратното увеличение в скоростта на предаване на данните в мобилните мрежи от пето поколение ще превърне смартфоните в устройства за високо-качествено видео, се казва в анализа.

В момента се наблюдава отчетлива тенденция на увеличаване на резолюцията на смартфон камерите. По данни на Counterpoint Research, над 82% от устройствата, постъпили на световния пазар в периода януари-март 2019 г., имат камери с резолюция над 12 мегапиксела.

Освен това през първото тримесечие делът на смартфоните с основна камера над 40 мегапиксела достига почти 3,6%. В изследването се посочва за пример моделът Huawei Honor V20, който е оборудван с тройна камера с резолюция 48 мегапиксела.

Значително се разширява и асортиментът от смартфони с камери в диапазона 20-25MP. В този сегмент попадат устройства като Samsung Galaxy A, Honor 10, Honor 10i, Huawei Nova 4e и други модели с 24-мегапикселови камери.

Въпреки че апаратите с по-скромни камери (12-13MP) отстъпват позиции, те все още остават най-обширната категория с дял от над 57%. Устройствата с 16-18MP камери запазват нивото си от предходното тримесечие, докато при смартфоните с камери 8MP и по-малка резолюция регистрират спад.

Коментари по темата: „Надпревара за мегапиксели при смартфоните”

добавете коментар...

 1. haha

  Така е. Мегапикселите са превърнати в маркетингова лъжа, за да могат да продават въздух. При малка матрица, каквито мегапиксели да има, снимките ще са взе скапани

 2. Радико

  Въобще не е така многото пиксели дават възможност да се заменят лещи със софтуер. Става излишно прецизното фокусиране. Софтуера знае как точно грешат лещите и премества пикселите на правилните места.

 3. ..

  И като снимат с толкоз мегапиксели, едно приближаване на снимката разкрива потресаващо лош образ 😀

  Кому е нужно всичко това?!

  Професионалните фотографи вече десетилетие се опитват да обяснят на малоумниците, че оптиката и размера на сензора са далеч по-важни от мегапикселите.

  Всичките тия телефончета имат миниатюрни сензори, до които фотоните едвам стигат. Жалка история.

Коментар