Кой е новият крал при смартфон екраните

Galaxy S21 Ultra предлага 6,8-инчов AMOLED 2x екран с резолюция QHD+ 3200х1440 пиксела
(снимка: Samsung)

Екранът на смартфона несъмнено е първото и най-важно нещо, на което всеки ценител обръща особено внимание. В крайна сметка именно вторачени в дисплея прекарваме времето си с мобилното устройство и компромис с качеството и удобството не е оправдан.

Наскоро Samsung представи семейството Galaxy S21, съставено от три модела, всеки от които се отличава с авангардни спецификации, но S21 Ultra е по-напред от останалите. Вариантът Ultra е „звяр” с най-добрия хардуер на пазара. Това се потвърждава и от оценките на DxOMark за екрана на Galaxy S21 Ultra 5G (Exynos). Именно този модел е новият крал при смартфон екраните, макар и на 11-то място по отношение на звука.

Прегледът на DxOMark обикновено се свързва с производителността на камерата. Експертите сравняват и други аспекти на смартфоните, но в случая незнайно защо ревютата на дисплея и аудиото идват преди очакваните резултати от камерата. Както и да е, екранът на Galaxy S21 Ultra е от топ ниво и най-добрият в смартфон индустрията.

Ultra предлага 6,8-инчов AMOLED 2x екран с покритие Corning Gorilla Glass 6 и резолюция QHD+ 3200х1440 пиксела. Панелът има съотношение на страните 20:9, честота на опресняване 120Hz и плътност 515 пиксела на инч, припомня Gizchina.

Флагманското устройство на Samsung има два високоговорителя AKG отгоре и отдолу и поддържа технология Dolby Atmos. Смартфонът е оборудван и с три микрофона.

Поради четливостта и възпроизвеждането на видео, Galaxy S21 Ultra заслужава първо място в DxOMark Display с оценка 91. Бившият лидер в класацията също беше Samsung – това е Galaxy Note20 Ultra, предшественикът на S21 Ultra.

Galaxy S21 Ultra заслужава първо място в DxOMark Display с оценка 91
(източник: DxOMark)

Възпроизвеждането на аудио на S21 Ultra е забележително, но има някои недостатъци. Моделът постига 71 точки при аудио запис и 70 точки при възпроизвеждане. Що се отнася до дисплея, DxO вярва, че четливостта, точността на цветовете и възпроизвеждането на видео на S21 Ultra надминават предишния S20 Ultra.

Въпреки това, поради известни проблеми с докосването, S21 Ultra няма да бъде най-добрият избор за геймърите. Екранът на този флагман обаче е повече от достатъчен, за да отговори на всички други нужди.

Коментари по темата: „Кой е новият крал при смартфон екраните”

добавете коментар...

  1. User

    Еми някои не са прави че пикселите нямат значение. Има и то голямо – шрифта особено дребния е много по-четлив и приятен за окото. Само че тези многото пиксели “ядат” много хардуерна мощ и съответно батерия. За типа на матрицата не искам въобще да коментирам. Затова и евтините ТЛФ са с “лоши” дисплеи и съответстващия им хардуер, защото гонят цена – не качество! (То и Трабанта е кола, ама … искаш Мерцедес). А тези които се чудят какво да си правят парите – не ги мислете, за тях са тези ТЛФ, не за сульо и пульо.

  2. Христо

    Тука се говори за екран, за самсунг, винаги са ниво, рядкост няква година, някой да ги мине, рянкост…….

  3. Bobby

    Напълно съм съгласен. Използвах Xperia 1 , която е 4К и се оказа , че виждам по един и същ начин , Huawei i Xiaomi mi 10 която е само 400ppi. Едновременно пусках игри, програми и видеа и дори с очила не намирах особена разлика.

  4. Хумтата хумтата

    Трябва да сте си изпили мозъка със сламка, ако такъв въобще имате. 2000-2500 лева за скапан телефон е престъпление и ярка проява на затъпяване с остра форма на комплексарщина.Които и да е iPhone или Samsung не заслужават и 1/3 от цената си.

  5. Fuckt

    SONY XPERIA PRO е върхът

  6. Боби

    Не е невероятен все пак . В топ 10 на най добрите екрани няма да направите разлика . Звука на s21 е под iphone 12 pro същото е и за камерата така че само екран не прави телефона най добър .

  7. Аман

    Природата ни е дала човешко, а не орлово зрение, затова перфектно виждащите, дори и теоретично, не са в състояние да видят нещо повече от 290 пиксела на инч върху екрана от 30см. Всичко в повече са маркетингови глупости.

Коментар