Генеративният AI ще работи на смартфони и без интернет

Бъдещ смартфон на Samsung ще предложи генеративен AI, подобен на ChatGPT
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият интелект е на път да промени потребителската електроника, включително най-популярните устройства – смартфоните. Проект на Samsung загатва за мащаба на предстоящите промени.

На тримесечната си отчетна конференция за финансовите резултати корейският производител обяви, че следващата година планира да пусне смартфон с вграден генеративен изкуствен интелект (AI).

„Работим за въвеждане на AI технология като ново изживяване в нашите устройства”, казват от Samsung. Компанията, която е най-големият производител на смартфони в света, планира да започне производството на иновативното AI устройство през 2024 г., съобщи Business Korea.

Става въпрос за генеративна AI технология, подобна на ChatGPT от OpenAI, която ще работи локално и няма да изисква достъп до интернет или връзка с външен облак. Благодарение на изкуствения интелект, собственикът на смартфона ще може да получава достъп до различни услуги с помощта на прости команди.

Samsung разработва също генеративен AI стандарт за целите на своя проект. Очаква се новата технология да се появи първо във флагмана Galaxy S24, който най-вероятно ще бъде представен в началото на 2024 г., или в сгъваемите Galaxy Z Fold6 и Flip6, насрочени за втората половина на същата година.

Според наблюдатели на пазара, с тази стъпка Samsung ще се опита да противодейства на очакваната нова серия смартфони Apple iPhone 16, които вероятно ще включват поддръжка на генеративен AI.

Коментари по темата: „Генеративният AI ще работи на смартфони и без интернет”

добавете коментар...

  1. Българин

    Генеративният AI не е нищо повече от един голям масив с два типа данни:
    1. Word embeddings (token embeddings) – показва вероятността на дадена дума или част от дума (token) да е следваща в дадена поредица от предни токени
    2. Fine tuning neural network – невронна мрежа (съвкупност от weights and biases стойности), чрез който въпросните word embeddings дават смислен резултат на база това какво е зададено като вход (напр. въпрос) от потребителя.
    Времето да се обучат тези неща е наистина голямо, понеже трябва да се обходят терабайти от данни, но след като веднъж е обучено, наистина трябват просто тези две бази, за да работи генеративния AI.

Коментар