Новаторска инициатива подобрява глобалната комуникация

Целта на Open API Manifesto е да осигури оперативна съвместимост между високотехнологичните компании (снимка: CC0 Public Domain)

Open API Manifesto – новаторска инициатива на TM Forum – работи активно за подобряване на глобалната комуникация и технологично сътрудничество, съобщиха от българския телеком Нетера, който се присъедини към проекта.

Целта на инициативата е да осигури оперативна съвместимост между високотехнологичните компании, както и по-прости и рентабилни решения, лесни за внедряване, интегриране и надграждане.

Софтуерни разработчици и мениджъри от Нетера завършиха и се сертифицираха в цялостната програма за обучение на TM Forum. Тя съдържа ключовите елементи на Open API Manifesto – отворена цифрова архитектура (ODA), отворени приложно-програмни интерфейси (API) и информационна рамка.

Крайната цел е всички телекомуникационни компании да се присъединят и да уеднаквят своите API към единния стандарт и така да отпаднат сегашните пречки за сътрудничество между индустрии, региони и култури в областта на цифровата инфраструктура.

Въвеждането на Open API Manifesto прави бизнеса по-гъвкав, носи по-добро изживяване на клиентите и подобрява оперативната ефективност, подчертаха от Нетера. В резултат на това ИТ и телеком фирмите предоставят по-прости, по-рентабилни решения, които са по-лесни за внедряване, интегриране и надграждане.

Отворените API на TM Forum се радват на огромна популярност като стандартен метод за оперативна съвместимост. Близо 40 000 разработчици на софтуер от над 2500 организации са изтеглили пакетите над 640 000 пъти.

Наред с Нетера в инициативата участват над 180 световни доставчици на телеком услуги и компании от технологичната екосистема, които публично са одобрили пакета.

TM Forum е алианс от над 800 глобални компании, който се фокусира върху премахването на технологичните и културни бариери между доставчиците на цифрови услуги, доставчиците на технологии, консултантите и системните интегратори. В списъка с негови членове са 10-те най-големи мрежови и телекомуникационни доставчици в света.

Коментар