Huawei подготвя за пазара електрическа кола

Huawei търси начини да диверсифицира портфолиото си, вкл. с автомобили
(снимка: Huawei)

Китайският телекомуникационен гигант Huawei е решен да навлезе на автомобилния пазар. Компанията може да пусне първия си електромобил на пазара още тази година, според Ройтерс.

Huawei води преговори с държавния производител на автомобили Changan Automobile, за да използва фабриките му за производство на собствени автомобили, твърди публикацията. Компанията обсъжда и варианти за сътрудничество с BluePark New Energy Technology BAIC Group, което се подкрепя от правителството на Пекин.

Анализаторите очакват електрическите возила, които Huawei ще произвежда, да дебютират на пазара под собствена марка. В същото време официални говорители на компанията казват, че фирмата няма да използва собствен бранд, защото не е автомобилен производител.

Тази основна промяна в бизнеса на Huawei произтича от факта, че компанията е почти напълно откъсната от веригите за доставки на компоненти, необходими за производството на смартфони, поради санкциите на САЩ. Фирмата търси начин да диверсифицира портфолиото си.

По-рано Huawei отричаше по всякакъв възможен начин интереса си към производството на автомобили. Но според информациите до момента, ръководител на автомобилния проект на Huawei ще бъде самият Ричард Ю, който превърна компанията в един от най-големите производители на смартфони в света.

Коментар