Експерти: балонът Биткойн все някога ще се спука

Биткойн не отговаря на двете условия за успешна валута – нито е ефективно средство за обмен, нито е стабилен
(снимка: CC0 Public Domain)

Всички сме чували истории за биткойн милионери. Илън Мъск е най-новият. Неговата компания за електрически автомобили Tesla е реализирала печалба (на хартия) от над 900 млн. долара, след като закупи криптовалута на стойност 1,5 млрд. долара в началото на февруари. Тази „елитна“ намеса доведе дотам, че цената на един биткойн отхвръкна до над 58 000 долара за кратко (в момента се колебае около $45 000).

Цената на цифровия актив Bitcoin достигна по-рано този месец най-високата си стойност за всички времена. Но тя си има своя енергиен отпечатък. И това предизвика обратен ефект за г-н Мъск, тъй като мащабът на въздействието на валутата върху околната среда става зловещ. В резултат, изляха се и доста критики към популярната цифрова валута (и към самия Мъск).

Най-добрият икономически съветник на президента Байдън определи биткойн като „изключително неефективен начин за извършване на транзакции“. Джанет Йелен каза, че „количеството енергия, консумирано при обработката на тези транзакции, е потресаващо“.

Не е ясно колко точно енергия използва биткойн. Криптовалутите са по същество трудни за проследяване. Но консенсусът е, че добивът на биткойн е много енергоемък бизнес, отбелязва в публикация по темата BBC.

Центърът за алтернативни финанси при Университета в Кеймбридж (CCAF) изучава процъфтяващия бизнес на криптовалутите. Изчислил е, че общото потребление на енергия на биткойн е някъде между 40 и 445 тераватчаса (Twh) годишно. Средната оценка е за около 130 тераватчаса. За сравнение, потреблението на електроенергия в Обединеното кралство е малко над 300 TWh годишно, а Нидерландия черпи 111 тераватчаса годишно.

В светлината на глобалния напън за опазване на околната среда това звучи ужасяващо. Всичкото това електричество, което „копачите“ на биткойн използват, идва от замърсяващи източници. Екипът на CCAF e изследвал как хората управляват биткойн мрежата по целия свят от гледна точка на потребление на енергия и изводът е, че „около две трети от нея са от изкопаеми горива“.

Огромната изчислителна мощ – и колосалното количество енергия – е вградена в начина, по който е проектирана блокчейн технологията. Разчита се на обширна децентрализирана мрежа от компютри. Това са така наречените биткойн „копачи“ или „миньори“, които позволяват създаването на нови „монети“, но също така независимо проверяват и записват всяка сделка, направена във валутата.

„Работи като лотария, която се провежда на всеки 10 минути“, обяснява Джина Питърс, професор по икономика в Чикагския университет и научен сътрудник в екипа на CCAF. „Центровете за обработка на данни по целия свят се надпреварват да съставят и представят този запис на транзакциите по приемлив за системата начин. Те също трябва да познаят дадено произволно число. Първият, който представи записа и правилното число, печели наградата – това се превръща в следващия блок в блокчейна“.

В момента наградата е шест и четвърт биткойни. Веднага след като приключи една „лотария“, веднага се генерира ново число и целият процес започва отново. Колкото по-висока е цената, казва проф. Питърс, толкова повече „миньори“ искат да влязат в играта.

„Всички те искат да получат тези приходи. Това е, което ги кара да купуват и използват все по-мощни машини, за да могат да стигнат до въпросното произволно число. Следователно е налице постоянно увеличение на потреблението на енергия“, казва тя.

Но това не е всичко. Има още един фактор, който тласка нарастващото потребление на енергия на биткойн.

Софтуерът гарантира, че винаги са необходими точно 10 минути, за да бъде решен пъзелът. Така че ако броят на „миньорите“ се увеличава, това значи, че пъзелът става по-труден и трябва да се използва повече изчислителна мощ. Следователно биткойн е проектиран да насърчава постоянно увеличение на изчислителната мощ.

Идеята е, че колкото повече компютри се състезават за поддържане на блокчейна, толкова по-безопасно става, защото всеки, който се опита да подкопае валутата, трябва да контролира и управлява поне толкова изчислителна мощ, колкото останалите „миньори“ заедно. А биткойн става все по-скъп. Което значи, че изчислителните усилия, изразходвани за създаването и поддържането му – и следователно консумираната енергия – неизбежно се разрастват.

„Можем да проследим колко усилия полагат „копачите“ за създаване на валутата. Понастоящем се смята, че правят всяка секунда 160 квинтилиона – това са 160 000 000 000 000 000 000, в случай че се чудите. Именно това огромно изчислително усилие е ахилесовата пета на криптовалутата“, казва Алекс де Фрийс, основателят на уебсайта Digiconomy и експерт по биткойн.

„Всички милиони трилиони изчисления, необходими, за да се поддържа системата работеща, всъщност не вършат никаква полезна работа“, казва де Фрийс. „Това са изчисления, които не служат на никаква друга цел. Те просто се изхвърлят“.

Големите изчислителни усилия, които изисква биткойн, правят криптовалутата по същество трудна за мащабиране, допълва специалистът. „Ако биткойн трябва да бъде приет като глобална резервна валута, то цената на отделните „монети“ вероятно ще се измерва в милиони – а „копачите“ ще трябва да харчат повече пари от целия [американски] федерален бюджет за електричество. В такъв случай ще трябва да удвоим глобалното производство на електроенергия“.

По думите му, това ограничава броя на транзакциите, които системата може да обработва, до около пет в секунда. Няма как подобно нещо да е полезна валута. Неговото мнение се споделя и от други видни фигури във финансите и икономиката.

Двете основни характеристики на успешната валута са – да бъде ефективна форма на обмен [на стойност] и да е стабилна, казва Кен Рогоф, професор по икономика в Харвардския университет в Кеймбридж, Масачузетс и бивш главен икономист в Международния валутен фонд (МВФ). Той казва, че биткойн не е нито едното, нито другото.

„Факт е, че криптовалутата всъщност не се използва много в законната икономика сега. Да, един богат може да го продава на друг, но това не е крайна употреба. И без [приложимост] наистина няма дългосрочно бъдеще“.

В крайна сметка, според финансиста, биткойн съществува почти изключително като средство за спекулации. Какво следва да значи това? Ще гръмне ли балонът? „Това е моето предположение“, казва проф. Рогоф. „Но не мога да кажа кога“.

Коментари по темата: „Експерти: балонът Биткойн все някога ще се спука”

добавете коментар...

  1. Glupaviya

    Този балон се пука от доста години насам (12-13 години) и става все по скъпо да си го купиш. Интересно….И всеки който не може да си го позволи или съжалява ,че не се е престрашил да го има просто в момента злобее . Ами обяснете го на многото глупаци ,като мен самия как така става ,че със едно и също количество СТАБИЛНИ пари без значение евро,долари,лева и т.н. от година на година се купуват по малко количество реални предмети.
    А сега го обяснете същото това твърдение на многото различни хора по цял свят,които са купили по някое време Биткойн без значение кога (2008,2015,2020) даже до преди месец назад.
    Ще ви повярва ли някой от тях?!? И как ще им докажете че ще си купуват все по малко количество от каквото и да е на този свят със БИТКОЙН.
    Има много умни хора които живеят в измислен свят и малко глупаци които едвам оцеляват в реалния с Биткойн в джоба.
    Не бъдете Глупаци ,продължавайте да си вярвате….и дано де не ви се спука балона .
    Успешенн ден на всички.

  2. Българин

    Ще се спука. Ама аз вече разкеших и съм 5000 лева на плюс.

  3. Ехе

    хахаха, един мало у мник повече

  4. Umnik

    Kogato.balatsite.se.osaznaiat,.bitkoin.ruhva!.bez.tok.i.komputri,.bitkoin.e.nishto!.bitkoin.e.za.lapnisharani!!!.aloo,.kriptomaniatsi,.logo.zablujdavate,.horata.ili.sebe.si?.haide.kupete.si.hliab.i.televizor.s.bitkoin,.be.da.vi…znaete.kakvo!

  5. Ivanov

    Stiga.s.toia.bitkoin,.be.hora!.blok4ein,.kriptovaluta,.aka.bala!.haide.kajete.kakvo.shte.si.kupite.s.bitkoin.sega?.akon.niama.tok.bitkoin.iok!.tarikati.i.balatsi,.zlatoto.i.diamantite.sa.po.tsenni.ot.nekakvi.virtualni.pari!.America.zagiva,.kriptobitkoina.sashto!.Amin!

  6. СОЗОПОЛ

    Данчо пак ПОМИСЛИ !!!

  7. СОЗОПОЛ

    МНОГО правилно !

  8. Каква е ползата и от?

    Хазарта, казината и дори тениса дето тупкат топките и печелят милиони без нищо смислено и полезно да са произвели както и много други спортове и игри пълно е с безсрамно богати хора които нищо стойностно не са произвели създали. Сега тука ми се захванали да плюят по биткойна. Другите фиатни пари тоест отпечатаните хартийки също нямат никакво покротие. Долара отдава няма златно покритие стойносттс на 1 долар не е нищо друго освен 1 долар отпечатана хартия.

  9. Безобразна публикация

    Като са почнали така практично да мислят над 90% от бизнеса стоките, услугите и дори човешки труд ще може лесно да се подцени като безсмислен и ненужен. Ето ви локдауни със или без пандемични ограничения хората могат да живеят без заведения, кръчми, молове, казина, игрални зали за тях ще направители колко вреди за екологията и прахосани пари и време са отишли и отиват.

  10. глупак, който се нахвърля да се излага

    доста голяма част от глобалната икономика са в тъмната страна където се изполват предимно криптовалутите, от големите международни конгломерати, разни тайни, нетайни държавни, криминални, терористични, хуманистични организации до средния човек. така че, колко манипулации и спекулации да се правят няма да е лесно да се вземе под пълен контрол.
    а и Мъск и други като него, които знаят и умеят как да се възползват от науката и техниката, вече е възможно да имат орбитални съоръжения с центрове за данни, мощни изчислителни машини и т.н. захранвани от слънчеви панели.

  11. Димитър

    О,боже! Какво заглавие,какво дълбокомислие!

  12. Тихомир

    Че какво и е ценно на водата? Все едно да кажеш водата, кислорода, храната са ценни. Малко по сериозно колега,няма да се излагаме с някакви тъпотии…

  13. Йордан

    За какъв балон става дума? Биткойн е едно от най-ценните неща на тази планета, по-ценно от златото, от платината, от водата… Не виждам как цената му въобще някога ще падне.

  14. Фофу

    Ех, така като видя някой марксиско ленински теоретик по икономическите теми изпадам в едно увеселително настроение.

    HereToStay 28/02/2021 21:41 …”кухите пари на фондовата борса, които наблюдаваме”..

    За твое сведение на фондовата борса са се създали или са получили шанс поне половината от фирмите, които си чул или не си чул, но ползваш техни продукти.

    Така, че ако има нещо кухо, вероятно е главата ти.

    А това е просто за залата на славата на малоумията – Всъщност безмислените изчисления, похабения ток и цената на машините са покритието на тази валута …

    Първо се прекръствам, след което да те светна – тази валута няма покритие. Или да го кажем, покритието няма нищо общо с изхабеният ток. Тази валута е получила покритие когато едни хитреци са убедили едни балъци, да дадът пари с покритие, т.е. пари получени след определно количество труд, за пари срещу които няма нищо. И колкото повече се бие тъпана за виски цени толкова повече балъци скачат и цените продължават да растат.

    Това е има далечен аналог с други подобни примери, как едни хитреци могат да убедят едни богати балъци, че примерно някаква гротескна или директно идиотска картина струва примерно 20 милиона, защото преди това са убедили света, че възхищението по този тип картини е символ на върховен изтънчен вкус и върховна степен на духовна възвисеност.

    Гарантирам, че когато свърши далаверата на китайците с машинарията тогава ще падне и цената.

    А високите цени и въобще това което се случва нямат нищо общо с изначалният замисъл на блокчейна. Не знам как обаче още се говори оптимистично по темата (блокчейн) след като става ясно, че както човека го казва, усложненията покрай изчисленията водят до такава тромавост, че ако е вярно за до 5 обработени транзакциии за секунда, излиза, че в световен мащаб ще може да се правят до 432 хил транзакции за ден. Което е капка в морето.

    С други думи всичко говорено за полезност от тип какъвто светът не е виждал, за прозрачност при сделки, проследяемост и на транзакции и т.н. , всичко отива на кино.

    Ще видим.

  15. Мхм

    Леле колко глупаци са се нахвърляли да се излагат образовайте се!

  16. ха

    Няма момент в който миньорите ще изчезнат! Самите транзакции са обвързани с дейността на миньорите и затова струват не малко пари.

    Аз обаче не схванах глупостта на системата на bitcoin как е свързана с това че ще се спука балона? Спукване може да има не когато някой случаен за хората каже че bitcoin не струва, а когато това го направи някой наистина авторитетен. Примерно Мъск да го каже, ама след като 5 години вече го е ползвал и то публично (т. е. най-рано 2025)…

  17. HereToStay

    Не мога да кажа че съм луд фен, занимавал съм се малко, но имам приятели които знаят много. Биткойн се превърна в балон, от хора които го купуват с инвестиционна цел, но биткойн е много повече от това. В един момент цената, ще се стабилизира, когато повече хора имат. След време миньорите ще престанат да получават койни, не знам какъв ще е стимула им тогава… Всъщност безмислените изчисления, похабения ток и цената на машините са покритието на тази валута, вместо стока/услуга. Все пак има някаква гаранция срещу кухите пари на фондовата борса, които наблюдаваме.

  18. Anonymous

    Продавам един БитКон, има ли желаещи да го купят.

  19. John

    за разлика от кухите ви лейки, които нямат пукане!

  20. Фофу

    Китайцте още имат да продават машинарии, така, че няма да е скоро.
    Ако искаш да купиш в момента на доста сайтове където продават най-добрите машинки, ти казват че шипинг датата е от 1 до 31 май. за едни машини, за други от 1 до 31 август.

  21. мда

    Идеята за децентрализирана валута е да бъде контролирана от големият капитал без всякаква държавна намеса. Кои го притежават, вече знаем всички – Мъск е един от тях.

  22. drrr

    “160 квинтилиона” , “Това са изчисления, които не служат на никаква друга цел. Те просто се изхвърлят” – това ако е истина, просто няма какво да се коментира. Всъщност информация за използваемостта на тези изчисления не съм срещал!!! WTF

  23. мхм

    Тоя “професор” нито е първия, нито последния с такова тотално погрешно мнение.

Коментар