Биткойн консумира повече електроенергия от Аржентина

Нарастващата цена на биткойн е още по-голям стимул за „миньорите” на криптовалута
(снимка: CC0 Public Domain)

Биткойн използва повече електроенергия годишно, отколкото цяла Аржентина, показва анализ на университета в Кеймбридж. Криптовалутата поскъпва и стимулира още повече биткойн „миньорите”.

„Копаенето” на криптовалутата е процес, който поглъща доста електроенергия, включва тежки компютърни изчисления за проверка на транзакциите. Изследователите от Кеймбридж казват, че този процес консумира около 121,36 тераватчаса (TWh) годишно – и е малко вероятно да падне, освен ако стойността на валутата спадне.

От своя страна, немалко критици казват, че решението на компанията за електрически автомобили Tesla да инвестира сериозно в биткойн подкопава имиджа ѝ на загрижена за околната среда.

Стойността на валутата достигна рекордни стойности тази седмица след съобщението на Tesla, че е купила биткойни за около 1,5 млрд. долара и планира да приеме виртуалната валута като платежно средство в бъдеще.

Тази нарастваща цена обаче е още по-голям стимул за биткойн „миньорите” да работят все повече и повече, отбелязва в публикация по темата BBC.

С поскъпването на криптовалутата и „копаенето” се увеличава, нараства и консумацията на енергия, според Мишел Раукс, изследовател в Кеймбриджкия център за алтернативни финанси, който е съавтор на онлайн инструмента, генериращ тези оценки. Получава се омагьосан кръг.

Коментар