Huawei чака от Байдън да я допусне обратно в САЩ

Санкционирана от Тръмп, Huawei се надява на по-добро отношение от Джо Байдън
(снимка: Huawei)

Сега, когато САЩ има нов президент, азиатският телеком производител Huawei се надява да бъдат оттеглени обвиненията, че е „заплаха за сигурността на САЩ”, и да бъде допуснат отново на големия американски пазар.

Администрацията на Тръмп прекара последните две години във война с Huawei. Тя нарече компанията „риск за националната сигурност” поради предполагаемите връзки на производителя с китайското правителство.

Изпълнителна заповед забрани на компаниите (дори международни компании) да продават хардуер или софтуер на Huawei. Бяха наложени редица ограничения за търговията с продукти на Huawei, припомня в публикация Arstechnica.

Абсолютно забранено бе на мрежовите оператори да използват телеком-оборудване от китайската фирма. Не само това, но САЩ положи огромни усилия да склони международните си партньори да направят същото.

Сега, когато администрацията на Байдън пое руля, дали нещата ще бъдат по-различни?

Както съобщава Уол Стрийт Джърнъл, Huawei със сигурност изпраща сигнали до администрацията на президента Байдън. След като бе определена за риск за националната сигурност на САЩ, Huawei заведе дело в Апелативния съд на САЩ, оспорвайки решението, като го нарече „произволно, капризно и… не-подкрепено със значителни доказателства”.

И Xiaomi заведе подобен иск по-рано този месец, след като в един от последните си актове на власт администрацията на Тръмп я обяви за „комунистическа китайска военна компания” и забрани на американските граждани да притежават акции на Xiaomi. Азиатската фирма нарече решението „незаконно и противоконституционно”.

Сега щатската комисия по търговията, под новото си ръководство при Байдън, може да промени хода на нещата. Но говорителят на FCC сигнализира пред Уол Стрийт Джърнъл, че най-вероятно комисията ще застане зад предишното решение срещу Huawei.

„Миналата година FCC издаде окончателно решение, идентифициращо Huawei като заплаха за националната сигурност въз основа на значителни доказателства, събрани от FCC и многобройни агенции за национална сигурност на САЩ”, каза говорителят. „Ще продължим да защитаваме това решение”.

Въпреки всичко досега „значителните доказателства”, показващи, че Huawei е шпионин на китайското правителство, така и не бяха оповестени.

Отношение към темата се очаква да вземе и щатското министерство на търговията. Оттам засега идват доста смесени сигнали.

Huawei започна да ухажва администрацията на Джо Байдън по-рано тази седмица, когато изпълнителният директор на компанията Рен Женфей заяви, че ще „приветства” телефонно обаждане и открита комуникация с новия президент.

Коментар