Трудният валс на Джо Байдън и Силициевата долина

Джо Байдън все още не е разкрил отношението си към регулациите на Big Tech
(снимка: CC0 Public Domain)

Загадъчен и неясен, за Силициевата долина Джо Байдън е нещо като празен бял лист. А това значи, че появата му на сцената е нова възможност. Как ще бъде оползотворена тази възможност ще е от значение за Силициевата долина, но също и за голяма част от света извън САЩ, тъй като някои от доминиращите технологични корпорации са именно американски.

И реформаторите на Big Tech, и съюзниците на Big Tech се готвят за енергична борба през следващите месеци. Тяхната основна задача сега са хората, отговорни за технологичния свят, които ще работят в администрацията на Байдън. Решенията кои особи какви позиции ще заемат ще разкрият как новоизбраният президент ще регулира технологичната индустрия и нейните титани. Въпросът е особено важен за щатската икономика, а на него Байдън старателно избягваше да отговори по време на кампанията си.

Тази неяснота прави преходния период още по-важен, казват дузина хора, свързани с екипа на Байдън. Реформаторите искат да са сигурни, че ще имат думата. Силите, които работят в полза на статуквото в индустрията, искат да се уверят, че администрацията на Байдън няма да изпадне в пълен плен на „онлайн левицата”, макар да знаят, че нищо няма да е като в златните времена на Барак Обама.

По онова време Силициевата долина беше бляскава част от иновационната икономика на Америка. Откакто Обама напусна овалния кабинет, технологичната индустрия загуби благоразположението на властите. Появи се дори движение на „анти-технологията”, което стигна до призиви за разбиване на големите технологични мега-корпорации като Amazon, Apple, Facebook и Google.

Критиците се притесняват, че тези компании и техните лидери са придобили твърде голям контрол върху живота на хората, особено що се касае до неприкосновеността на личния живот, икономиката и политиката. Сега новият президент ще трябва да отговори на тези важни въпроси – ще даде ли ход на подобно разбиване, ще разпали ли напрежението или ще ги охлади, на чия страна ще застане – на индустрията или на реформаторите ѝ?

Следващите няколко месеца ще тестват влиянието и силата на двете страни. Технологичният свят бе сред най-големите дарители на Байдън. Но новият щатски президент не може да си позволи да не е чувствителен и към крайно лявото, чиито твърдения за мега-властта на ИТ корпорациите не са никак безпочвени.

„Намира се в трудна политическа ситуация”, каза Роб Аткинсън, ръководител на мозъчния тръст на Фондация „Информационни технологии и иновации”, цитиран  в публикация по темата на Vox. Аткинсън помагаше на техническия консултативен комитет на Байдън по време на кампанията.

Напрежението вече се покачва. Според източници, близки до големите ИТ имена, „хората, свързани с кампанията на Байдън, усещат интереса на някои лидери да се присъединят към администрацията, а някои ветерани от Силициевата долина търсят пътя навътре”. И лобисти, и активисти изследват кои имена могат да бъдат натикани на какви позиции.

Фирми, които са дарявали за кампанията на Байдън, сега „са затрупани с молби да предадат дадени автобиографии към неговия вътрешен кръг”. А екипът на Байдън насърчава експертите, които са били част от техническия консултативен комитет по време на кампанията, сега да кандидатстват за позиции в администрацията.

Едно от спорните имена, които разпалват огъня в индустрията, е Ерик Шмид, бившият главен изпълнителен директор на Google, който е гръмогласен защитник на технологичните гиганти. За него „се говори, че ще поведе нова „хай-тек спец-сила” в Белия дом.

Преди броени дни няколко прогресивни обединения написаха писмо до Байдън с настояване Шмид да не бъде назначаван начело на въпросната спец-служба. Писмото предупреждава, че това би било проводник на влиянието не само на „един конкретен милиардер от технологичната индустрия, но и на влиянието на технологичната индустрия върху политиката в по-широк план”.

Източници от Силициевата долина, близки до екипа на Байдън, казват, че не са им известни планове за каквато и да е специална роля за Шмид. Други сочат, че дори той самият да не стъпи на каквато и да е официална позиция, може да добие „значителен достъп до Белия дом” чрез съмишленици, с които са заедно във филантропската фондация на Шмид, утвърдена с благословията на Обама.

Както Шмид, така и екипът на Байдън не коментират въпроса. Но дебатът за Шмид е само една от няколкото битки за ключови ръководни позиции, които вероятно ще се разиграят през първата година на власт на новата администрация. Други ключови позиции, на които технологичните гласове със сигурност ще се опитат да повлияят, включват председателите на Федералната търговска комисия и Федералната комисия по комуникациите, както и ръководството на антитръстовия отдел на Министерството на правосъдието – всички роли, които имат пряко влияние върху дейността на Big Tech.

Естествено, все още е твърде рано за каквито и да е конкретни предположения. Но някои имена започват да се споменават във връзка с предстоящите назначения.

Лорън Пауъл Джобс, съпруга на покойния Стив Джобс, предизвика спекулации, че може да се заинтересува от държавна роля с изявление за надеждите си за новата администрация, според местни медии. Мег Уитман, бивш изпълнителен директор на HP и доскоро CEO на Quibi, привлече погледите като потенциален търговски секретар. Бившият кандидат за президент и технологичен маниак Андрю Янг също привлече вниманието и не крие, че има интерес да служи като главен технологичен директор на страната – позиция, която някои привърженици на Силициевата долина се надяват да да бъде на ниво кабинет.

Това, което хвърля сянка върху всички гадания, е че Байдън и неговите помощници не искат и продължават да не искат да се показват като много близки с високопоставени личности от технологичния свят. Байдън до голяма степен кара Силициевата долина да гадае къде точно попада той що се касае до технологичната политика.

С течение на времето той и неговите помощници разкриха презрението си към Facebook и Марк Зукърбърг, за когото Байдън каза, че е „истински проблем”. Но нито дума не бе казана за другите технологични гиганти. Байдън обеща да отмени раздел 230 от Закона за чистота в комуникациите – норма, която защитава социалните медии от съдебни дела, но има твърде малко подробности за този план. Посланията му звучат като аларма относно корпоративните консолидации, но в крайна сметка в тях липсва елемент на призив за разделяне на Big Tech.

Накратко, следващите седмици и месеци ще са интересни и показателни за това накъде ще задуха вятърът в щатската технологична индустрия. А неговата посока няма как да не се отрази на останалата част от технологичния свят.

Коментари по темата: „Трудният валс на Джо Байдън и Силициевата долина”

добавете коментар...

  1. Жоро

    Край с БайДън… Тръмп и службите иззеха сървърите с изборните измами, тече разследване и казват,че повечето гласове са за Тръмп…съдиите са дали заповеди за криминални разследвания за изборни измами.. да бе Fox news пак подвига опашка и са в подкрепа на Тръмп

Коментар