Ерик Шмид вярва в технологиите и капитализма

Google завърши внедряването на пакет от мерки за защита на данните на потребителите от неупълномощен достъп, стана ясно на дискусия в Остин с участието на Ерик Шмид, председател на борда на директорите на компанията.

На първо място, интернет гигантът е подобрил кодирането на данните, за да предотврати следене от страна на правителствените служби, предаде CNET. Информацията вътре в Google сега е напълно защитена от любопитни очи, вкл. на американското правителство, уверява Шмид.

Бившият CEO на Google е един от авторите на книгата „Новата цифрова ера”, която излезе през 2013 г. Той участваха в панелна дискусия на конференцията „South by Southwest Interactive”, организирана от Wired.

Книгата описва как интернет технологиите влияят върху развитието на личността, обществата и правителствата. Авторите подчертават, че достъпът на властите до данните на потребителите (визирайки скандала с Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ), по нищо не се отличава от действията на други правителства. „Бяхме атакувани от Кйтай през 2010 г. И подложени на инвазия от NSA през 2013 г.”, коментира Шмид.

Той обаче не вижда героизъм в действията на специалисти, които публикуват информация за личния живот на хората. В частност, Шмид признава, че е останал втрещен, когато разбира, че в публикуваните от основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж материали фигурира и стенограма от техен разговор.

Въпросът за това кой решава каква информация трябва да е достъпна за обществеността е една от темите както в книгата, така и в дискусията. Ерик Шмид вярва в свободния интернет за всички хора, не само за американците, но е скептичен към мотивите на трети лица и организации, които похищават информация.

Мениджър на Google, пожелал анонимност, е споделил пред водещия на дискусията – Стивън Леви от Wired, че най-голям противник на конфиденциалността се явява американското правителство. Ерик Шмид не оспорва това твърдение, но по неговите думи, технологиите за кодиране ще направят интернет безопасен и отворен дори в страни като Иран, които се опитват да се отделят от глобалната мрежа и да създадат регионален интернет.

Друг любопитен акцент от дискусията е разривът между хората в Силициевата долина, които работят в технологични компании, и тези от останалите сфери. Ерик Шмид е силно обезпокоен от този проблем, но вярва, че той може да се реши с по-широко внедряване на технологиите.

„Невъзможно е да се задържа развитието на технологиите. Можем да преодолеем противоречията с помощта на задълбочаване на образованието, отвореност, предприемачество и капитализъм”, заключава Ерик Шмид в дискусията на Wired.

Коментар