Как да удължим живота на лаптопа

Спазването на няколко прости правила може да осигури значително по-дълъг живот на мобилния компютър

Спазването на няколко прости правила може да осигури значително по-дълъг живот на мобилния компютър

Лаптопите в днешно време са масов продукт, който все по-често подлежи на подмяна. Защо обаче да го сменяте всяка година, ако дадената конфигурация ви върши работа?

Спазването на няколко прости правила може да осигури значително по-дълъг живот на мобилния компютър.

Поддържайте оптимална температурата на лаптопа

Прегряването на хардуера е един от основните проблеми за потребителите на лаптопи. Съветът е да не държите компютъра на коленете си, нито пък да използвате възглавница за подложка, тъй като така ще блокирате въздушната вентилация, пречейки на охлаждането да върши работата си.

Добра идея е да използвате охлаждаща подложка. Тя ще предотврати прекомерното натоварване на вентилаторите и нагряването на компонентите.

Може да се наложи също да почиствате от време на време праха от вентилационните отвори на ноутбука с помощта на сгъстен въздух. Обикновено, при замърсяване вентилаторите се включват по-често на по-високи обороти и стават по-шумни.

Използвайте SSD устройство

Все още повечето лаптопи имат твърди дискове (HDD), които са един от най-чувствителните компоненти, а освен това генерират голямо количество топлина. Решението е да изберете SSD (solid-state drive) вместо твърд диск. Тези устройства са способни да издържат различни степени на удар, вибрации и екстремни температури, а също така генерират по-малко топлина.

Цената е утежняващ фактор при избора на SSD и макар тези устройства да поевтиняват, големите модели все още са твърде скъпи, така че трябва разумно да прецените подобна покупка. Ще платите повече за SSD, но във всички случаи ще получите по-хладен и по-бърз мобилен компютър.

Отнасяйте се внимателно към лаптопа си

Падането на лаптопа на каквато и да е повърхност е нежелателно. Избягвайте дори да го хвърляте на леглото, защото може да подскочи и падне на пода. Физическите сътресения могат да скъсят живота на лаптопа ви.

Друга препоръка е да използвате някакъв вид физическа защита на лаптопа – например калъф, който предпазва екрана и страничните части на корпуса, по които са разположени различни портове. Добра идея е също така да имате отделна чанта за лаптопа, вместо да го носите в обикновена чанта без подходящ интериор, която може да повреди вътрешните му компоненти.

Пазете батерията като очите си

Всички препоръки дотук ще поддържат лаптопа ви в добро здраве, но имайте предвид един особено чувствителен компонент – батерията. Ако тя се похаби преждевременно, покупката на нова е сериозен разход.

Можете да удължите живота на батерията, ако я изваждате от лаптопа всеки път, когато ползвате електрическата мрежа. Това означава да изключите лаптопа, да извадите батерията от него и да го включите отново, но вече захранван от мрежата.

Също така, ако батерията е заредена, не дръжте лаптопа включен в мрежата. Просто извадете захранващия кабел от контакта и оставете компютъра да си работи на батерия, докато има заряд. Дръжте лаптопа хладен, сух и добре проветрен, тъй като топлата среда влияе негативно на батерията.

Коментари по темата: „Как да удължим живота на лаптопа”

добавете коментар...

  1. не питай старило питай патило

    Заради коментари като вашите който четох преди години като си купувах лаптопа (Asus K52JR) , в стил “тва са пълни глупости за батерията..” . След първите 6 месеца батерията вече почна да държи по 10 мин .максимум

  2. Пандо палачинката

    Лаптопа на жена ми е 5 годишен. 24/7 включен. 99% от времето с батерия и зарядно едновременно. Смених и само харда с по – голям хибриден. Времето на работа на батерията не е променено изобщо. Единственото нещо, кпето я карам да прави е поне 2 – 3 пъти годишно да разрежда батерията до дупка. Иначе всичко останало в статията си е вярно. Бих добавил да не се затваря и отваря често, понеже заминават кабелчетата и се разхлабват пантите на дисплея. Препоръчвам употребата на това “http://www.amazon.com/dp/B009Z31K7U?psc=1” или това “http://www.amazon.com/Coaster-Laptop-Computer-Adjustable-Casters/dp/B003TPAV3E/ref=sr_1_17?ie=UTF8&qid=1394502455&sr=8-17&keywords=laptop+table”

  3. gogotr

    И ако вадим батерията, когато сме на ток, как ще се запази всичко – и самия лаптоп, и информацията при токов удар или спиране на тока в процес на работа? Батерията, освен захранване при липса на ток, е и стабилизатор против токови удари. Иначе е добре да се маха, ако няма да се ползва лаптопа по-дълго – все пак има една консумация на някои уртеди в него. Но пък е добре и да се изтощава докрай и да се зарежда – тренировъчни цикли.

  4. Saevar

    първите 2 години ако батерията стои в лап топа постоянно няма кой знае кво да и стане, но след това няма да е лошо да я махате за да има по дълъг живот, 2 от моите лаптопи са на 9 и на 6 години батерийте им слагам в тях само ако пътувам и естествено държат по 2+ часа, с добавка относно батерията да се съхранява напълно заредена когато не е в лап топа,и с добавка относно SSD дисковете: те не са надеждни както HHD и средно издържат около 2-3 години така че който ползва SSD желателно е да има страничен backup някъде било то на USB или в някой облак за да не се получава изненада 🙂

  5. apple

    epylskite potrebiteli sa neobiknoveni i za tqh obshtite pravila ne vajat!

  6. мхм

    Стига с тия идиотски съвети за сваляне на батерията докато е включен лаптопа в контакта. Такива съвети дава само пишман компютърджията от съседния вход.

  7. Що за глупости пишете ?

    “Можете да удължите живота на батерията, ако я изваждате от лаптопа всеки път, когато ползвате електрическата мрежа.”

    Само се замислете за милионите потребители на Apple лаптопи по света! Според вашата препоръка те трябва да са сертифицирани инженери, за да могат да отворят лаптопа си , за да изваждат батерията без да пада гаранцията на прескъпия лаптоп?!?!?

Коментар