Kindle Paperwhite 3 – задава се е-четец с гъвкав дисплей

Е-четецът Amazon Kindle Paperwhite 3 ще предложи гъвкав дисплей с резолюция 300 ppi

Е-четецът Amazon Kindle Paperwhite 3 ще предложи гъвкав дисплей с резолюция 300 ppi

Очакваният четец на е-книги Amazon Kindle Paperwhite 3 може да има гъвкав дисплей от типа E-Ink Mobius, според все още неофициална информация. Технологията Е-Ink Mobius е разработена съвместно от Ink и Sony и позволява интегриране в четците на гъвкави и много тънки панели.

За разлика от таблетите и смартфоните, е-четците се обновяват по-рядко и броят на устройствата в тази категория е сравнително малък, а цените им остават стабилни в продължение на години. Неотдавна се появиха информации, че Amazon планира да обнови своите устройства Kindle Paperwhite. Вече е наличен прототип „Ice Wine” с резолюция на екрана 300 ppi, която превишава тази на Kobo Aura HD (264 ppi) и Kindle (212 ppi).

В новия е-четец Amazon вероятно ще заимства дизайн от таблетите Kindle Fire. Очаква се Paperwhite 3 да предложи дисплей бизък до квадрат, с по-изострено изображение и без рамка. Гъвкавият четец ще бъде също така по-лек от предишните модели.

E-Ink Mobius представлява гъвкав екран, направен от пластмасов материал, който има едно допълнително предимство – бидейки гъвкав, е по-устойчив на удари отколкото обикновените екрани. Mobius се възползва от предимствата на TFT технологията за създаване на продукти, които са по-леки и по-здрави – твърди се, че тези дисплеи тежат с 50% по-малко от сравнимите TFT екрани, базирани на стъкло.

Подобна технология е подходяща за по-големи екрани. Единственото устройство, което използва Mobius към момента, е 13,3-инчовият Sony eReader. Четецът е екстремно лек, но високата му цена отблъсква купувачите.

Amazon, от друга страна, е известен като доставчик на евтини устройства, така че е възможно да популяризира технологията Mobius. От компанията се очаква четец с дълъг живот на батерията, висока резолюция и нищожно тегло. Т.е., може да видим всички предимства на Sony eReader в устройство на много по-достъпна цена.

Коментар