MWC 2019: Гъвкавите дисплеи идват – няма шега

Китайската компания CSOT показа на MWC 2019 своя разработка на гъвкав AMOLED дисплей (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Гъвкавите дисплеи за смартфони идват и това стана видно в първите часове на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2019) – събитието, в което тези дни са приковани погледите на индустрията, потребителите и медиите.

Макар че анонсите на Samsung и Huawei шокираха технологичния свят с новата технология и най-вече нейната цена (над 2000 евро за телефон), този вид екрани имат достатъчно изгледи да се наложат скоро на пазара.

Китайската компания CSOT показа на MWC 2019 своята технология за гъвкав AMOLED дисплей, който има два варианта на сгъване: навътре и навън.

Този сгъваем екран струва около 300 долара (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Екраните са с ярки и наситени цветове, с контрастно число 100 000 : 1 и, според фирмата, няколко големи бранда от света на смартфоните са в процес на преговори с китайския производител за доставката на такъв вид екрани.

Сами по себе си сгъваемите екрани струват около 300 долара, споделиха служителите на CSOT на щанда на фирмата в изложбения център, където се провежда MWC 2019 (вижте ги в приложеното видео).

Екранът има ярки, наситени цветове и контрастно число 100 000 : 1 (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Със сигурност известно време гъвкавите дисплеи ще са само тема на разговори, но фактът, че китайският производители като CSOT атакува този пазар, обещава скоро смартфоните със сгъващи се дисплеи да „се приземят“ и да станат достъпни за масовия потребител.

 

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар