Huawei Mate X е безспорна иновация, но твърде скъп

Сгъваемият смартфон Mate X показва ясно лидерството на Huawei в технологичните иновации (източник: Huawei)

Сгъващият се смартфон Huawei Mate X, показан на Световния мобилен конгрес в Барселона, несъмнено е иновативен и привлекателен, но високата му цена от 2600 долара може да отблъсне потенциалните купувачи, смятат анализатори.

В разгънато състояние Huawei Mate X има диагонал 8 инча и резолюция 2480×2200 пиксела. Сгънат, смартфонът разполага с два дисплея – съответно 6,4 и 6,6 инча. Максималната дебелина на устройството е 11 мм.

Още една особеност на модела е поддръжката на мрежи от пето поколение (5G), които – според представители на Huawei – ще позволяват сваляне на филм с обем 1 гигабайт само за 3 секунди.

Huawei Mate X ще конкурира Galaxy Fold, представен от Samsung няколко дни по-рано. И двете устройства са доста скъпи – съответно 2600 и 2000 долара. Според вицепрезидента на IDC Франциско Джеронимо, форматът на Huawei Mate X изглежда по-удобен за потребителя от този на Samsung Galaxy Fold.

Форматът на Huawei Mate X изглежда по-удобен за потребителя от този на Samsung Galaxy Fold (източник: Huawei)

Mate X показва ясно лидерството на Huawei в технологичните иновации, коментира пред Файненшъл Таймс анализаторът Томас Хюсън от Forrester. Но, според него, основната маса потребители ще се нуждае от повече време, за да усети предимствата на сгъваемите телефони и технологията 5G.

Анкетирани от Гардиън анализатори са на мнение, че Huawei Mate X ще окаже положително влияние на пазара, особено в конкуренция със Samsung в сегмента на сгъваемите телефони. Търсенето на такива устройства обаче е под въпрос, тъй като са почти три по-скъпи от най-популярните флагмани в момента.

Сгъваемите смартфони трябва да работят автономно и като функционалност не по-лошо от традиционните ноутбуци (източник: Huawei)

Освен това, според анализатора Ян Фог от OpenSignal, сгъваемата конструкция на смартфоните поставя нови изисквания към всички хардуерни компоненти, а не само към дисплея. Подобни устройства трябва да работят автономно и като функционалност не по-лошо от традиционните ноутбуци.

Коментари по темата: „Huawei Mate X е безспорна иновация, но твърде скъп”

добавете коментар...

  1. :)

    Хуавейският продукт не е предвиден за масова продажба, ще бъдат произведени няколко хиляди бройки които едва ли ще достигнат до който и да е пазар. По-скоро и Самсунг Фолд и това нещо на Хуавей само показват до къде са стигнали производителите и какво могат да предложат.

  2. maliii

    Какво ли ще стане като го изтървеш?

  3. Jo

    Като цяло виждам една общо-наложена концепция, по която всички производители поемат. Скоро ще видим и сгъваеми модели на Apple, Blackberry, Motorola И други.
    Прозиращо натаманени иновации…

  4. Йордан

    Всъщност не е кой знае колко скъп. В една нормална държава $2500 се спестяват за 2-3 седмици работа.

  5. Наблюдател

    С разлика от няколко дни трудно можем да го наречем имитатор, още повече, че самсунговият модел е с диагонал 7,3 инча, докато този е 8 инча…

  6. Lordoff

    След като Самсунг първи пуснаха сгъваем дисплей, не и ли редно този модел да го наречем имитатор, вместо иноватор?

Коментар