Настъпва ли времето на лаптопите с гъвкави екрани?

Гъвкавите екрани обещават нови потребителски изживявания с лаптопите
(снимка: Lenovo)

Водещи производители на лаптопи се насочват към внедряване на гъвкави екрани в нови серии мобилни компютри. Изглежда, че скоро може да настъпи ерата на лаптопите с гъвкави екрани.

Тази година корейската компания LG Display ще достави 17-инчови гъвкави OLED панели за лаптопи на РС производителя HP Inc., твърди публикация на The Elec, като се позовава на информирани източници от веригата за доставки.

За втори път LG Display получава поръчка за доставка на гъвкави OLED панели. През 2020 г. южнокорейският производител достави на Lenovo първите си гъвкави OLED панели за лаптопи ThinkPad X1 Fold.

Това бяха панери с размери 13,3 инча по диагонал, които се превръщат в два 6,2-инчови екрана, когато са сгънати. Резолюцията на тези панели е 2048х1536 пиксела. Досега LG е доставила 20 000 гъвкави панела на Lenovo.

За разлика от тях, доставяните на HP 17-инчови OLED панели ще имат размери 11 инча в сгънато състояние и резолюция 4K (3840х2160 пиксела), когато са разгънати. Масовото им производство ще започне през третото тримесечие. Очаква се първата партида такива дисплеи да е около 10 хиляди единици.

LG Display представи 17-инчовия гъвкав панел по-рано тази година на изложението CES в Лас Вегас. Компанията заяви, че новият панел поддържа сензорно въвеждане и стилус и може да се използва в лаптопи, таблети и монитори.

Според източници на TheElec, южнокорейската компания също си партнира с Apple за разработване на гъвкав OLED панел за нейните устройства. Като се има предвид, че Lenovo, HP и Apple са играчи от Топ 5 на РС пазара, внедряването на гъвкави екрани в лаптопите несъмнено се очертава като нова, значима тенденция.

Коментар