Автобуси със слънчеви панели тръгват в Мюнхен

Соларният автобус ще пести до 2500 литра дизелово гориво годишно
(снимка: Sono Motors)

По улиците на Мюнхен ще се появят автобуси със слънчеви панели. Очаква се проектът да доведе до значителни икономии и да намали емисиите на въглеродед диоксид.

Младата немска компания Sono Motors, разработчик и бъдещ производител на соларни превозни средства Sion, заедно с организацията за градски транспорт на Мюнхен ще пуснат пътнически автобус със слънчеви панели на покрива по експерименталните маршрути на града.

Панелите на покрива ще спестят гориво и ще намалят емисиите на CO2. Въздухът в града ще стане по-чист, а разходите за експлоатация и поддръжка ще намалеят, според авторите на проекта.

Всеки пътническо ремарке – всъщност автобус без шофьор и с твърда връзка с конвенционален автобус – ще пести до 2500 литра дизелово гориво годишно, обещават от Sono Motors. Като цяло, емисиите на CO2 от всяко едно от тези превозни средства ще бъдат намалени с 6,5 тона годишно. Така автопаркът от 300 автобуса ще осигури значителни спестявания и ползи за околната среда.

Слънчевата система на ремаркето се състои от 20 гъвкави панела на покрива с обща площ от 12 кв.м. Максималната мощност на панелите достига 2000 W, а 24-волтова батерия служи като буфер. Твърди се, че системата за натрупване и консумация на енергия е интелигентна, което удължава живота на батерията.

Генерираната мощност се използва за поддържане на работата на бордовите устройства, включително управлението на кормилната система на ремаркето, климатизацията, отоплението и вентилацията.

В момента се подготвят разрешения за пускане на соларни ремаркета по определени маршрути в Мюнхен. Транспортната компания и властите искат да видят на практика ползите, за които говори разработчикът.

Също така в процеса на пробна експлоатация ще бъдат определени най-перспективните маршрути по отношение на събирането и оползотворяването на слънчева енергия.

Коментари по темата: „Автобуси със слънчеви панели тръгват в Мюнхен”

добавете коментар...

  1. Крадлива Данка

    В София електрическите автобуси ги зареждат с дизелови генератори. По-еко от това няма на къде просто.

  2. :o)

    Транспортната компания и властите искат да видят на практика ползите, за които говори разработчикът.

    Така…ето това тук го нямаме…като се научим може и да почне да се оправя България
    дотогава само на юруш давай държавните милиони , а насреща почти същото 🙂

Коментар