Арестуваната доскоро Мън Уанджоу поема Huawei

Финансовият директор на Huawei Мън Уанджоу доскоро изтърпяваше домашен арест в Канада
(снимка: Huawei)

Мън Уанджоу, дъщеря на основателя на Huawei, поема поста председател на борда на директорите на компанията за шест месеца. Доскоро тя беше под домашен арест в Канада, провокиран от скандалите между САЩ и Китай.

Практика в Huawei Technologies е да се назначават ротационни председатели на борда на директорите – този пост се заема последователно от лидери от различен ранг за кратък период от време, отбелязва Ройтерс.

Дъщерята на основателя на компанията Мън Уанджоу, която се завърна миналата година от тригодишен домашен арест в Канада, ще поеме ролята на председател за шест месеца. В момента тя заема позицията на главен финансов директор на компанията.

Все още не е уточнено кога точно Мън Уанджоу ще застане на поста председател на борда на директорите на Huawei Technologies. В същото време тя ще запази и позицията на финансов директор на китайския гигант. Другите двама сменяеми председатели са Ерик Сю и Кен Ху.

Мън Уанджоу се завърна в Китай през септември миналата година и на неотдавнашна отчетна конференция говори в обичайния си статут на главен финансов директор.

Задържането ѝ от канадските правоприлагащи органи през 2018 г. по искане на американските власти беше отправна точка за ескалация на санкциите на САЩ срещу Huawei. Президентът Доналд Тръмп постоянно засилваше натиска върху китайския гигант, който тогава беше най-големият производител на смартфони в света.

Huawei отстъпи позиции и прехвърли правата върху марката Honor на консорциум от инвеститори. След като ѝ бе отнет достъпът до ресурсите на TSMC в резултат на санкциите, Huawei загуби важно конкурентно предимство – възможността да произвежда собствено разработени процесори за различни цели. През финансовата 2021 г. за първи път приходите на компанията намаляха спрямо предходната година.

Коментари по темата: „Арестуваната доскоро Мън Уанджоу поема Huawei”

добавете коментар...

  1. Дивака

    Ие ся ше им разкаже играта на канадските ливади…

Коментар