САЩ и Канада арестуваха мениджър на Huawei

Финансовият директор на Huawei Менг Уанджоу е арестувана в Канада по искане на САЩ в рамките на разследване за нарушаване на наложените американски санкции срещу Иран, съобщават различни източници.

Канадските власти са задържали Менг Уанджоу на летището във Ванкувър, съобщи TehcCrunch. Арестът е по искане на властите на САЩ, които подозират Huawei, че нарушава санкциите срещу Иран.

Менг Уанджоу може да бъде депортирана в САЩ. Разследването на правосъдното министерство за потенциални нарушения на Huawei по отношение на санкциите срещу Иран започна в началото на годината, но досега нямаше подобни публични акции.

Менг е дъщеря на основателя и изпълнителен директор на Huawei Рен Жънфей. Новината за нейния арест предизвика спад на азиатските борсови индекси.

Официалната позиция на Huawei по случая е сдържана. Gizmochina публикува изявление на компанията, че предоставената информация за обвиненията е оскъдна и на Huawei не е известно какви нарушения е извършила Менг.

Huawei се надява, че канадската и американската правосъдни системи в крайна сметка ще стигнат до справедлив изход. Китайската компания подчертава също, че съблюдава всички закони и нормативни актове на ООН, САЩ и ЕС в областта на експортния контрол и санкциите.

Китайското посолство в Канада обаче коментира по-емоционално казуса. Дипломатите настояват за незабавно прекратяване на правонарушението и възстановяване на личната свобода на Менг Уанджоу.

Коментари по темата: „САЩ и Канада арестуваха мениджър на Huawei”

добавете коментар...

  1. До Yo

    Земи задълбай малко в темата щото така както си го написал излиза, че няма връзка м/у А, В и С.

  2. Yo

    Страна А търгува със страна B. Страна C решава, че никой не трябва да търгува със страна B. Логично, почва да арестува търговци от страна А….

Коментар