Автомобилен гигант прибягва до квантов ресурс от НАСА

Автомобилният производител Ford ще започне да използва от следващата година квантов компютър на НАСА за решаване на задачи, които не са по възможностите на обикновените компютри, съобщиха наскоро от компанията.

Квантовата машина, инсталирана в лаборатория за изкуствен интелект в Силициевата долина, ще позволи на Ford да обработва огромен обем информация много по-бързо, отколкото правят това конвенционалните компютри.

По-конкретно, квантовият компютър ще намери приложение в решенията за управление на големи автомобилни паркове. Ford разработва маршрутни карти за дизелови камиони, които помагат за нормалната работа на филтрите за частици на двигателите (DPF).

Тези филтри задържат твърдите частици от отработените газове. DFP филтърът се поддържа в работно състояние за сметка на самопочистване чрез изгаряне на частиците, но това изисква движение с постоянна висока скорост за определено време.

Градските маршрути обаче често се състоят от кратки участъци, в които машините се движат на ниска скорост и самопочистването на филтрите е невъзможно, което води до намаляване на ефективността им.

Изследователите на Ford се опитват да разработят оптимален маршрут с отчитане на необходимостта от самопочистване на филтрите на товарен автомобил, който извършва доставки с множество спирания. Сценарият ще се използва впоследствие за маршрутите на всички камиони в автопарка.

Тъй като при таза задача трябва да се отчитат много фактори, вкл. натовареност на пътя, синхронизация на доставките и поведение на хората, обикновените компютри дават решение само за ограничен брой машини и места. Очаква се квантовите изчисления да помогнат за преодоляване на ограниченията.

Коментар