Куба се дигитализира с 3G достъп в цялата страна

Притежателите на мобилни телефони в Куба получиха тази седмица възможност за достъп до 3G интернет в цялата страна, съобщи CNBC, позовавайки се на източници от държавния телеком ETECSA.

Първите интернет кафенета отвориха врати в островната държава през 2013 г. Кубинците имат достъп до домашен интернет и обществени Wi-Fi точки от 2017 г. През същата година заработиха сървърите на Google в Куба – гигантът стана първата чуждестранна интернет компания, която хоства съдържание в страната.

Държавният телеком ETECSA обяви тази седмица, че ще предложи пакети от данни, вариращи от 600MB за 7 конвертируеми кубински песос ($7) до 4GB за 30 кубински песос (30 долара) – колкото е и средната заплата в страната за миналата година.

Пускането на 3G в цялата страна ще продължи от днес до неделя. Разширяването на достъпа до интернет е част от плана за дигитализация на Куба, подчертават от държавния телеком.

3G е трето поколение безжични мобилни технологии. Първите 3G мрежи се появиха през 1998 г. В началото на ноември т.г. кубинското правителство заяви, че ръстът [на БВП] през 2018 г. ще достигне около 1%, в сравнение с предишната прогноза от 2%.

Коментар