SK Hynix обмисля придобиване на Arm чрез консорциум

SK Hynix, кандидат за Arm, е вторият по големина производител на памети в света
(снимка: SK Hynix)

Южнокорейският производител на чипове SK Hynix проучва възможностите да придобие компанията за проектиране на чипове Arm, след като поглъщането ѝ от страна на Nvidia се провали миналия месец, стана ясно през седмицата.

Korea Herald съобщи, че заместник-председателят и съ-изпълнителен директор на SK Hynix Парк Джунг-Хо е обмисля формирането на консорциум за придобиване на Arm. Той е направил коментарите след събрание на акционерите на SK Hynix.

По-рано през седмицата шефът на SK Hynix каза, че ще пътува до САЩ, за да обсъди потенциална сделка за Arm „още през април”. Данните от TrendForce показват, че SK Hynix е вторият по големина производител на чипове за памети в света през четвъртото тримесечие на 2021 г. с почти 30% дял.

Според корейските публикации, по време на събранието на акционерите Парк е заявил, че SK Hynix „има желание да работи заедно с всякакви партньори, ако те са конкурентоспособни, прескачайки границите на нациите и индустриите, за да стимулира растежа”.

Според него, замисленият център за научноизследователска и развойна дейност на SK Hynix в САЩ ще бъде място, „където си сътрудничим с глобалните лидери в областта на ИКТ”. През 2021 г. SK Hynix обяви планове да инвестира 1 трилион корейски вона (824,4 милиона долара) за изграждане на въпросния център.

Коментар