Появи се нов кандидат за купувач на Arm

Корейската SK Hynix и партньори могат да станат новия собственик на Arm
(снимка: SK Hynix)

Вторият по големина производител на памети, корейската компания SK Hynix, обмисля закупуване на британския разработчик на чипове Arm. Това обаче може да стане само в консорциум с други инвеститори.

„Обмисляме съвместни инвестиции в Arm с други компании”, каза Парк Юнг-хо, главен изпълнителен директор на SK Hynix, на брифинг за пресата в сряда, 30 март. „Arm играе много важна роля в глобалната полупроводникова екосистема. Тази екосистема няма да позволи на нито един субект да се възползва в пълна степен от придобиването на Arm”.

През септември 2020 г. Nvidia обяви споразумение за придобиване на Arm, съгласно което трябваше да плати 21,5 милиарда долара в акции и 12 милиарда долара собствени средства, включително 2 милиарда долара веднага след споразумението. Въпреки това през февруари 2022 г. Nvidia анулира сделката, която трябваше да приключи през март т.г.

След това собственикът на Arm – SoftBank – обяви планове за IPO на британския си актив или продажба на дял в компанията на инвеститори до 2023 г. Според анализатори на Блумбърг, към момента на листването Arm може да има пазарна капитализация от 60 милиарда долара.

Intel също проявява интерес към закупуване на Arm. Главният изпълнителен директор на американската компания Пат Гелсингър каза през февруари 2022 г., че консорциум, включващ Intel, е водил преговори за придобиване на Arm, още преди да бъде сключена сделката с Nvidia.

Потенциалната инвестиция в Arm не е изненадващ ход на SK Hynix, която многократно обявява планове за разширяване на бизнеса си, включително чрез придобиване на активи. В края на декември 2021 година SK Hynix приключи първия етап от сделката за покупка на бизнеса с флаш памети на Intel. Съгласно условията на споразумението, Intel ще прехвърли всички активи, свързани с производството на NAND чипове за SSD дискове, NAND компоненти и полупроводникови пластини, на SK Hynix.

Корейската компания ще получи от Intel и предприятие за производство на NAND чипове в Далиан, Китай. Intel, от своя страна, ще запази операциите си със системи памет Optane, използвани предимно в центровете за данни.

Покупката на активи от Intel ще струва на SK Hynix общо 9 милиарда долара и ще бъде най-голямата придобивка в историята на компанията. Пазарните експерти са единодушни, че поглъщането на бизнеса на Intel ще укрепи позицията на SK Hynix и ще ѝ позволи да се превърне във втория по големина производител на флаш памет в света след Samsung.

Коментар