Пропадна сделката за поглъщане на Arm от Nvidia

Съпротивата на регулаторите отказа Nvidia от сделката по поглъщане на Arm
(снимка: CC0 Public Domain)

Сделката за закупуване на британския разработчик на чипове Arm от Nvidia за 66 милиарда долара пропадна. Според източници, на които се позовават финансови медии, Nvidia е решила да се откаже от опитите да преодолее съпротивата на регулаторите в САЩ, Великобритания и ЕС, които смятат, че покупката на Arm ще нанесе непоправими щети на развитието на полупроводниковата индустрия.

Считаната за най-голяма сделка в историята на полупроводниковата индустрия – покупката на Arm, която е собственост на японския конгломерат SoftBank Group, от графичната компания Nvidia – се провали в понеделник. Вместо да продава, настоящият собственик на Arm ще набере средства, като изведе разработчика на чипове на борсата. Първоначалното публично предлагане на акции на Arm се очаква преди март 2023 г.

Освен това, според споразумението, SoftBank и Arm няма да върнат целия аванс от $2 милиарда, платен от Nvidia. В тази сума влиза такса за анулиране на сделката от $1,25 милиарда.

Спирането на сделката ще доведе до промяна в ръководството на Arm. Саймън Сегарс, който е главен изпълнителен директор на компанията от 2013 г., ще отстъпи мястото си на Рене Хаас, ръководител на отдела за интелектуална собственост.

Сделката, ако беше реализирана, щеше да даде на Nvidia контрол над технологиите, които са в основата на повечето мобилни устройства. Но Nvidia се стремеше да използва процесори Arm, за да засили позицията си като доставчик на решения за центрове за данни, където нейните графични чипове вече се превърнаха във важен инструмент за машинно обучение. Първоначалната оферта за закупуване обаче дойде от Softbank, която сама искаше да се отърве от актива си.

Решението за отказ от покупката на Arm е взето на среща на борда на директорите на Nvidia в понеделник, твърдят източници на Bloomberg. Причината е яростната съпротива на регулаторите и индустрията. Големите технологични компании, които използват дизайни на Arm, вкл. Qualcomm, Microsoft, Google, Microsoft, Samsung и Tesla, твърдят, че Nvidia ще спечели несправедливо предимство, като притежава изключителни права върху технологиите на Arm и това ще доведе до влошаване на конкуренцията.

Nvidia, от своя страна, увери, че след приключване на транзакцията ще продължи да работи с клиентите на Arm. Регулаторът по конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство обаче заяви, че не счита подобни договорености за ефективни, а Федералната търговска комисия на САЩ започна задълбочено разследване на придобиването в края на миналата година.

Сделката беше обявена през септември 2020 г. на стойност $38,5 млрд. Въпреки това, в резултат на покачването на цената на акциите на Nvidia, тази сума се увеличи значително, достигайки връх от $87 млрд. през ноември миналата година. При текущия обменен курс цената на придобиване би била $66 млрд. Според първоначалните планове, сделката трябваше да приключи през март 2022 г.

Коментар