Перспективата за Apple Mac – процесори ARM

Идеята на Стив Джобс за пълен контрол върху продуктите още е жива в Купертино, смята Жан-Луис Гасе

Идеята на Стив Джобс за пълен контрол върху продуктите още е жива в Купертино, смята Жан-Луис Гасе

От години вървят слухове, че Apple ще се откаже от процесорите на Intel в своите персонални компютри в полза на собствени чипове с архитектура ARM. Макар че теоретично това е възможно, преходът би бил доста сложен и изисква създаване на ефективни емулатори и преработка на старите приложения за Mac OS за новата архитектура.

Навремето Apple извърши подобен ход, като замени чиповете IBM PowerPC с такива от Intel. Бившият ръководител на компанията Жан-Луис Гасе, който беше един от скептиците по отношение използването на ARM от Apple, промени мнението си и вече вярва, че ИТ гигантът от Купертино може да пусне първите си ARM-базирани макове още през 2016 г. Основната причина за подобен преход е не толкова високата енергийна ефективност и по-евтиното производство на ARM чиповете в сравнение с x86, а идеята на Стив Джобс за максимален контрол на компанията върху всички аспекти на даден продукт, пише CultOfMac.

Дори след смъртта на Стив Джобс, идеята за вертикална интеграция на продуктите все още е жива в Купертино, твърди Жан-Луис Гасе. Един от последните примери за това е създаването на собствен език за програмиране Swift, който допълва инфраструктурата на компилатора на Apple.

Освен това, по думите на Гасе, Intel губи битката на мобилния фронт – въпреки появата на смартфони и таблети с процесори x86, повечето подобни устройства работят на едночипови ARM систeми. Постепенно процесорите x86 отстъпват под натиска на множество ARM производители, макар че Intel е лидер по отношение на технологичните процеси и доминира в РС сектора.

Жан-Луис Гасе счита, че през 2016 г. Apple може да въведе на пазара собствен процесор за вграждане в ноутбуци и настолни системи под името Apple A10, с който ще започне миграцията на платформите Mac от Intel към ARM. Използването на собствени процесори ще позволи на Apple да увеличи нормата на печалба и да намали стойността на крайните устройства.

В момента бизнесът с макове носи на Apple около $20 млрд. годишно, докато продажбите на iPhone и iPad генерират пет пъти повече приходи. В мобилните си устройства Apple разчита именно на ARM процесори, вкл. с 64-битови инструкции в iPhone 5s.

Счита се, че 64-битовите ARM процесори имат излишък от изчислителна мощ за мобилните устройства. Apple обаче оптимизира платформата си iOS и ключови приложения за най-ефективно използване на предимствата на 64-битовата архитектура. При анонса на iPhone 5s компанията обяви, че процесорът на новия смартфон е от настолен клас.

Коментари по темата: „Перспективата за Apple Mac – процесори ARM”

добавете коментар...

  1. (c:

    Anonymous,

    Не мога да разбера какво точно имаш предвид под “глупости”.

    Intel развиваха високопроизводителна архитектура с голяма консумация, като през последните години наблегнаха върху намаляването на консумацията.

    ARM започнаха от нископроизводителна архитектура, но с изключително ниска консумация. През годините работят основно да подобрят производителността.

    ARMv8 е забележително добра архитектура. Apple A7 чипът (28nm технология) е с около 10% по-нископроизводителен от аналогичен 20nm двуядрен Intel Core i5 (без HT), при едни и същи честоти. Но, и консумира около 5 пъти по-малко енергия.

    Имайки предвид къде бяха ARM преди само 5 години, напредъкът е забележителен. Производителността се е качила около 40 пъти за този период.

    Всичко с времето си.

  2. Anonymous

    Глупости, които могат да се окажат реалност. Но знам едно, че за сега ARM няма алтернатива за добри 3D игри спрямо настолните.

Коментар