Тънка соларна клетка достигна 21% ефективност

First Solar постигна рекордна ефективност от 21% за фотоволтаична (PV) клетка

First Solar постигна рекордна ефективност от 21% за фотоволтаична (PV) клетка

Тънкослойна соларна клетка на First Solar постига рекордна ефективност на преобразуването на светлината в електричество. В развойния център на фирмата в Охайо, САЩ е измерена ефективност от 21% на фотоволтаичната (PV) клетка.

Постижението вече е сертифицирано от фотоволтаична лаборатория на центъра за технологии и приложения Newport Corporation, съобщи GreenTech.bg. Това е нов световен рекорд не само за клетките от кадмиев телурид, но и за всички едновъзлови тънкослойни соларни технологии.

Рекордът е включен и в графиката на най-добрите изследователски постижения на PV клетките в Националната лаборатория на САЩ за възобновяеми енергийни източници (NREL).

Постижението подобрява предишния рекорд на компанията от 20,4% ефективност, измерена през февруари 2014 г. Плановете за развитие на фирмата предвиждат постигане на ефективност от 22% на тънкослойните клетки през 2015 г. и дори по-рано.

„Ние току-що започнахме да разкриваме истинския, нереализиран потенциал на кадмиево-телуридните PV клетки”, коментира главният технологичен директор на компанията Рафи Гарабедян.

Клетките-рекордьори  са създадени въз основа на същите процеси и материали, които фирмата използва в масовото си производство. В резултат на това First Solar е готова бързо да „прехвърли” своя научно-изследователски рекорд от лабораторията право в производствения цех, а още през второто тримесечие на 2014 година да повиши средната ефективност на модулите си до 14%.

Коментар