Nvidia може да купи ARM в сделка на годината

Nvidia може да се сдобие с изключително ценен актив в лицето на ARM
(снимка: Nvidia)

Разработчикът на графични продукти Nvidia възнамерява да придобие компанията ARM (Advanced RISC Machines), чиято архитектура за чипове се използва масово в мобилните устройства, а също и в сървъри и суперкомпютри, съобщи Gizchina.

Наскоро стана известно, че SoftBank, която притежава ARM, обмисля да продаде компанията, за да преодолее кризата, причинена от коронавируса. Очаква се в наддаването за ARM да се включат и други играчи.

Има вероятност SoftBank да предложи акции на ARM на борсата. Но ако компанията бъде придобита от Nvidia или друг пазарен играч, това несъмнено ще бъде сделка на годината и една от най-големите в историята на хай-тек индустрията.

Поглъщане на ARM от Nvidia може да представлява сериозна заплаха за компании като Intel, Qualcomm и много други разработчици на чипове, които лицензират технологиите на ARM.

Компанията бе придобита от SoftBank и SoftBank Vision Fund за приблизително 32 милиарда долара през 2016 г. В момента SoftBank разпродава активи, за да овладее въздействието на пандемията COVID-19.

Но дори Nvidia и SoftBank да постигнат съгласие за параметрите на сделката, тя ще бъде обект на много внимателен и строг контрол от страна на регулаторните органи. Nvidia е основен доставчик на графични решения за РС индустрията, докато ARM контролира хардуера за мобилни устройства.

Коментари по темата: „Nvidia може да купи ARM в сделка на годината”

добавете коментар...

  1. (c:

    нцъ 😀

    Регулаторите ще спрат подобна сделка.

    Да не говорим, че има прекалено много играчи, които не биха го позволили – Qualcomm, Google, Apple, Microsoft.

    По-вероятно е да се случи нещо подобно на консорциума, който откупи патентното портфолио на Nortel при фалита им през 2011г. В крайна сметка, нищо не им пречи да откупят 70% от акциите и да си гарантират, че с останалите 30% никой няма да може да контролира ARM и да злоупотребява с архитектури, лицензи, …

Коментар