САЩ обвиниха китайска фирма в заговор със служители на Motorola

Търговската война между САЩ и Китай ескалира с пореден шпионски скандал
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на правосъдието на САЩ започна наказателно разследване срещу китайската телекомуникационна компания Hytera. Властите обвиняват фирмата в заговор със служители на Motorola за кражба на цифрова мобилна технология.

Според обвинението, Hytera Communications Corp. е наела служители на Motorola в Малайзия, за да откраднат фирмени данни за радиопредаватели, използвани в уоки-токита, съобщи Ройтерс. Въпреки че името на китайската компания фигурира в обвинителния акт, имената на останалите обвиняеми все още не са оповестени.

Публикуваните материали показват, че Hytera е наемала служители на Motorola в периода от 2007 до 2020 г. и те са получили много по-високи възнаграждения, отколкото на основната си работа в американската компания, в замяна на кражба на данни за търговски тайни.

Като цяло Hytera е обвинена в 21 криминални дейния, включително заговор за кражба на търговски тайни. Ако компанията бъде призната за виновна, като част от наказателното производство, тя ще бъде изправена пред трикратно по-голяма глоба от стойността на откраднатите тайни.

Самата компания отрича всички обвинения, заявявайки, че зачита правата на интелектуална собственост на други хора. Motorola, от своя страна, обещава да продължи да води правни действия срещу Hytera в различни региони по света, за да предотврати нарушаването на интелектуална собственост и да получи допълнителна компенсация в размер на стотици милиони долари.

През 2020 г. Motorola Solutions получи 764,6 милиона долара обезщетение от Hytera за кражба на търговски тайни и нарушаване на други права върху интелектуална собственост. Установено е, че Hytera е използвала поверителни документи и изходен код на Motorola, за да спечели предимство на телекомуникационния пазар.

Hytera, от своя страна, твърди, че е разработила собствени уоки-токита и радиостанции. Известно е, че по-късно размерът на обезщетението е намален с 221 милиона долара.

Процесът срещу Hytera е поредна стъпка в търговската война между САЩ и Китай. През ноември президентът Джо Байдън подписа закон, който ще попречи на Hytera и други компании като Huawei, смятани от местните регулатори за заплаха за националната сигурност на страната, да получат нови лицензи в телекомуникационния сектор.

По време на президентството на Доналд Тръмп на федерално финансираните организации в САЩ беше забранено да използват телекомуникационно оборудване, произведено от Hytera.

Коментар