Samsung се очертава като най-големият чипмейкър

В последните две тримесечия Samsung печели най-много на пазара за чипове
(снимка: Samsung)

Приходите на Samsung от продажби на DRAM памети нараснаха с 42% през миналата година, а на NAND флаш памети с 23%, което позволи на корейската компания да изпревари Intel по доходи от чипове към третото тримесечие.

Балансът на силите остана непроменен през четвъртото тримесечие, според анализаторите от Omdia, тъй като Samsung успя да генерира почти 20 милиарда долара приходи, докато Intel изостана с резултат от 19 милиона долара. Така Samsung завърши годината като най-големият производител на чипове в света по отношение на приходите.

През първата половина на 2021 г. Intel имаше лидерски статус и това позволи на компанията да запази първото място за цялата година. Но процесорният гигант от САЩ остана единственият играч от Топ 10, чийто приходи не нараснаха спрямо 2020 г. с повече от 15%. Всъщност 60% от участниците в рейтинга отбелязаха увеличение на приходите си с повече от 20%.

Като цяло за годината, на Intel се падат 13% от приходите на пазара на полупроводници, или $76,6 млрд. Samsung Electronics взима $75,2 млрд. и 12,8% от приходите на целия полупроводников сегмент. През третото и четвъртото тримесечие Samsung пое лидерството по отношение на приходите и това беше подкрепено от покачващите се цени на чиповете с памет.

Общите приходи на световния пазар на полупроводници през 2021 г. нараснаха със $100 млрд. до $586,8 млрд., което съответства на ръст от 24,2% – вторият по големина след 2010 г., когато приходите се увеличиха с 34,1%. Тогава обаче кризисната 2009 г. послужи като основа за сравнение, докато 2020 г. беше доста успешна от гледна точка на полупроводниковата индустрия с ръст от 10,4%.

По-рано, през 2018 г. приходите от полупроводници достигнаха $484,7 млрд. на фона на високите цени на паметта – фактор, който помогна на Samsung и през втората половина на миналата година. За първи път през 2021 г. приходите в цялата индустрия надхвърлиха половин трилион щатски долара.

Коментар