10 тайни клавишни комбинации за продуктивност в Windows 11

Някои клавишни комбинации са по-удобни за потребителите от работата с мишка
(снимка: CC0 Public Domain)

За да помогне на потребителите да работят по-ефективно под Windows 11, Microsoft включи много клавишни комбинации в своята операционна система. Те са предпочитани от някои хора за изпълнение на дейности, които иначе изискват движение с мишка, ровене в менюта, търсене, а и доста кликане.

Сега е налице набор от 10 клавишни комбинации, които са толкова неясни и специфични за Microsoft, че трябва да бъдат представени в обособен списък. Този списък с „тайни” клавишни комбинации за Windows 11 съществува, защото компанията още преди много години реши да лицензира и одобри линия от специални клавиатури с марка Microsoft.

Клавиатурите на Microsoft 365 или Office 365 са проектирани да се използват в съчетание с приложенията на Microsoft, определяни като програми „за производителност”, отбелязва TechRepublic. Всяка от тези клавиатури има специален клавиш „Office”, който може да се използва в комбинация с друг клавиш за стартиране на Microsoft приложения или уебсайтове за производителност.

Клавиатурите на Microsoft 365 или Office 365 имат специален клавиш Office
(снимка: Micrsosoft)

Тъй като не всички имат Microsoft клавиатури, а може и да не искат да имат, въпросните клавишни комбинации имат и версия за обикновени клавиатури. В този случай специалният клавиш „Office” се замества със специфична комбинация от клавиши:

Ctrl + Alt + Shift + Win

Използването на тази несъмнено трудна комбинация от клавиши заедно с бутони-модификатори изпълни някои интересни задачи:

  • Ctrl + Alt + Shift + Win + L: отваря началната страница на LinkedIn
  • Ctrl + Alt + Shift + Win + N: отваря уеб версията на OneNote (или приложението OneNote, ако е инсталирано)
  • Ctrl + Alt + Shift + Win + Y: отваря началната страница на Yammer
  • Ctrl + Alt + Shift + Win + кое да е число от числовата клавиатура: отваря Office.com
  • Ctrl + Alt + Shift + Win + D: отваря нов прозорец на File Explorer с избран OneDrive
  • Ctrl + Alt + Shift + Win + P: отваря нов слайд в PowerPoint
  • Ctrl + Alt + Shift + Win + T: стартира Microsoft Teams
  • Ctrl + Alt + Shift + Win + W: отваря празен документ в Word
  • Ctrl + Alt + Shift + Win + X: отваря празна електронна таблица на Excel

Малко е спорно доколко клавиатурната комбинация от Ctrl + Alt + Shift + Win всъщност е практичен инструмент за повишаване на производителността. Трудно е натискането им едновременно да се постигне с една ръка.

Затова специалистите напомнят, че който иска да отвори Microsoft Excel с клавишна комбинация, може да намери и по-лесен начин: да си програмира сам по-лесен пряк път за отваряне на Excel. Например, това може да е пътечка към приложението на Excel на работния плот, която се задейства с клавишна комбинация от типа Ctrl + Shift + X.

Друга алтернатива е приложението Windows PowerToys, което е безплатно. С него човек може да организира работата си така: пуска приложението PowerToys Run с клавишна комбинация ALT + Space и започва да пише „excel”, което бързо стеснява избора до приложението Excel. Натискането на Enter в този момент ще отвори Excel.

Който и начин да избере човек, когато свикне с комбинациите, които са му най-удобни, използването се превръща в природа – а товага наистина се постига ефективността, която всички желаем.

Коментари по темата: „10 тайни клавишни комбинации за продуктивност в Windows 11”

добавете коментар...

  1. fg

    докога ще публикувате Microsoft-ски шитни

  2. flashko

    Вярно са най-излишните комбинации. Така и ще си останат тайни завинаги.

  3. :o)

    най-тъпите клавишни комбинации евър… 🙂
    Браво Сатя, Браво Мандала 🙂

Коментар