Блокчейн проектът Ronin обран с 615 милиона долара

Блокчейн платформа регистрира най-голямата досега кражба на криптовалута
(снимка: CC0 Public Domain)

Проектът за блокчейн Ronin обяви, че хакери са откраднали криптовалута на стойност почти 615 милиона долара от системите му. Това е една от най-големите кражби на криптовалута в историята.

Според съобщението, кражбата се е случила на 23 март. При сегашните обменни курсове откраднатите средства са на стойност 615 милиона долара, а по време на атаката са били стойност около 540 милиона долара. Това прави обирът втората най-голяма кражба на криптовалута в историята, според фирмата за анализ на блокчейн Elliptic.

Ronin се използва за захранване на популярната онлайн игра Axie Infinity, която борави с незаменими токени (NFT) и е най-голямата колекция на NFT по обем на продажбите за всички времена. В блог-публикация на Ronin се казва, че хакерът е използвал откраднати частни ключове – паролите, необходими за достъп до крипто-фондове – за да измъкне средствата.

Пробивът е бил открит във вторник. „Работим директно с различни правителствени агенции, за да гарантираме, че престъпниците ще бъдат изправени пред правосъдието”, гласи съобщението, цитирано от Ройтерс. Според изявлението, екипът сега обсъжда с Axie Infinity как да гарантира, че средствата на потребителите няма да се окажат загубени.

За момента потребителите на Ronin не могат да теглят или депозират средства в мрежата. Екипът на проекта подчерта, че работи заедно с блокчейн тракера Chainalysis, за да проследи откраднатите средства. Според информацията им, повечето от средствата все още са в дигиталния портфейл на хакера.

Ronin е разработен от сингапурскоро игрово студио Sky Mavis, което притежава Axie Infinity.

Коментар