Рязък скок на атаките за кражба на биткойн

Финансовите кибер атаки са нараснали значително през миналата година, в резултат на появата на нови зловредни програми за кражба и добив на биткойн (Bitcoin).

За една година атаките, насочени към биткойн, са нараснали два пъти и половина и са причинили 8,3 милиона инцидента, съобщи Лаборатория Касперски.

Криптовалутата позволява анонимни плащания в интернет и популярността й нарасна силно в последните години. Курсът на биткойн достигна 1200 долара в края на 2013 г., докато в началото на годината беше 13,6 долара. Това поскъпване привлече интереса на киберпрестъпниците и макар, че в момента курсът на виртуалната валута е по-нисък, биткойн продължава да е примамлива цел.

Ако притежателят на биткойн съхранява своето „портмоне” в некодиран вид на диска, то задачата на мошениците не е много трудна – те трябва да копират само един файл, за да откраднат сметката.

Кибер престъпниците ползват два типа програми – едните крадат „портмонето”, а другите инсталират на компютъра приложение за добив на биткойн. През миналата година на кражбите на биткойн портмонета се падат два пъти повече атаки, но същевременно бързо се разпространяват и инструментите за добив на виртуална валута.

Към края на 2013 г. атаките със софтуер за биткойн достигат броя на традиционните банкови заплахи. Притежателите на криптовалута трябва да бъдат много внимателни, тъй като в случай на кражба е практически невъзможно да си върнат загубените средства.

Това е цената, която плащат потребителите, заради липсата на каквото и да е регулиране на биткойн от страна на властите, коментират специалистите на Лаборатория Касперски.

Коментари по темата: „Рязък скок на атаките за кражба на биткойн”

добавете коментар...

  1. Flufint

    Hey guys the OlympicCoin (OLY) is the cheapest coin right now. OLY has 58 million coins in total and now 1 million are worth 1TBC, in other words in a few weeks this 1 million will be worth 10 TBC! OLY developers are working on new projects right now.Please spread the word, it’s time to become rich everybody!

Коментар