Президентът награди млади математици

За 20 години българските математици неизменно са сред медалистите в Австралийското математическо състезание (снимка: www.president.bg)

За 20 години българските математици неизменно са сред медалистите в Австралийското математическо състезание (снимка: www.president.bg)

Деветокласникът Костадин Гаров и Емилиян Рогачев от 11-и клас получиха златни медали и сертификати от президента Росен Плевнелиев за постигнати високи резултати в Австралийското математическо състезание.

България има една от най-силните математически школи в света и доказателства за това са високите резултати на българските ученици, заяви президентът при награждаването.

Д-р Димитър Вълчев получи сертификат за спечелена стипендия от австралийското правителство за развиване на научна работа в Университета в Аделаида, а посланикът на Австралия у нас Дженифър Блумфийлд връчи още пет медала на млади български математици, участвали в международната надпревара.

За 20 години българските математици неизменно са сред медалистите в Австралийското математическо състезание в надпревара с над 600 хил. участници от близо 40 държави, допълни държавният глава.

Посланик Блумфийлд припомни, че изтъкнатият учен Димитър Жечев, който през 2012 г. бе удостоен с наградата „Джон Атанасов” на държавния глава, също е златен медалист от Австралийското математическо състезание.

Коментари по темата: „Президентът награди млади математици”

добавете коментар...

  1. Dragon

    Винаги съм се възхищавал на успехите на младите ни математици и на техните учители.
    Те не се отразяват така шумно в медиите както подвизите на плеймейтките и политиците, но това е пътя за проспериране на нацията – знанията и таланта. Съжалявам че съм в страна която отделя процентно няколко пъти по-малко за наука.
    В същото време разходите за полицията надвишават чувствително тези в другите сектори без при това да има видима полза – кражбите и циганските набези продължават.
    На фона на цялата тази безнадеждност за българското образование и наука постиженията на тези младежи е нещо страхотно. Дано след като завършат образованието си не останат тука, защото ще бъдат дискреминирани и ще мизерстват както много техни колеги.

Коментар