Летящи вятърни турбини могат да захранват целия свят

Височинните (летящи) вятърни турбини, привързани към земята подобно на хвърчила, биха могли да генерират достатъчно чиста възобновяема електроенергия за целия свят, твърдят изследователи от университета на Делауеър.

Подобна технология може да е ефективна в региони, където „максимумът на вятърната скорост” позволява на летящите вятърни турбини (ЛВТ) да генерират енергия при пълен капацитет, съобщи GreenTech.bg.

При междинна плътност на летящите турбини, производството на електроенергия може да надхвърли 7,5 теравата – три пъти повече от сегашното годишно потребление на електроенергия по целия свят.

Идеята за летящите вятърни турбини не е нова. Над 20 компании по света разработват ЛВТ, като вече са регистрирани повече от 100 патента само в САЩ. С летящи вятърни турбини се занимава дори Google, която подкрепя прототипа на Makani Power.

Според учените, най-добре е тези турбини да се разположат на височина между 200 метра и 3 км. Създателите на подобни устройства искат да ги „пуснат” на ниво, където скоростите на вятъра са най-високи при най-ниска надморска височина.

Най-добрите места на планетата за летящите вятърни турбини са Американските равнини, океанските райони в близост до екватора и сомалийското течение при Африканския рог. Зоните на „максимума на вятърната скорост” всъщност обхващат една четвърт от планетата, така че има достатъчно места за ЛВТ.

По-високите скорости на вятъра и постоянният поток от въздух не са единствените предимства на ЛВТ спрямо наземните и офшорните вятърни турбини. ЛВТ се изработват от по-евтини материали, имат по-малко визуално и звуково въздействие върху обкръжаващата среда и могат да се преместват според необходимото.

Коментари по темата: „Летящи вятърни турбини могат да захранват целия свят”

добавете коментар...

  1. A

    Да бе и да няма каде да се лети свободно без опасност от инциденти … тва са пълни глупости

Коментар