Старите електроцентрали в САЩ стават… батерии

Електроцентралите с изкопаеми горива имат перспектива за нов живот
(снимка: CC0 Public Domain)

В повечето американски райони има действащи и вече спрени от експлоатация електроцентрали, работещи с изкопаеми горива. В същото време властите търсят начини да осигурят на градските жители електричество по време на пикови натоварвания, за които енергийните буферни системи на индустриалните батерии са много подходящи. Нови разпоредби ще улеснят свързването им към електрическите мрежи и нещо повече – ще направят възможно масовото преобразуване на стари електроцентрали в батерии.

Преди време Федералната комисия за енергийно регулиране на САЩ (FERC) премахна редица бариери пред практическото използване на възобновяема енергия. По-специално, документът опрости процедурите за преквалификация на стари енергийни инфраструктурни съоръжения в енергийни банки.

Остарелите електроцентрали имат електропроводи и необходимата инфраструктура (особено важно в рамките на градовете), което означава, че трансформацията им в батерии няма да изисква нови проекти и скъпи дейности. Всичко това може да се използва за създаване на градски „мощни банки“, които ще помогнат за изглаждане на ежедневните пикове в потреблението на енергия.

В допълнение, обособяването на съоръжения за промишлено съхранение на енергия е в съответствие с целите на климатичните инициативи за преход към възобновяема енергия – те ще балансират непостоянните възобновяеми източници, отбелязва Cleantechnica в публикация за инициативата.

Преди въвеждането на новите разпоредби комуналните услуги можеха да забавят спирането на замърсяващите стари електроцентрали, докато не бъдат проектирани и разрешени нови преносни линии за доставка на електричество в пиковите часове. Сега те са до голяма степен освободени от този вид подготвителна работа и старите “пушачи” могат да бъдат затворени за по-кратко време.

Коментар