5 медала за българските математици на олимпиада във Великобритания

Нашите най-добри математици взеха 3 сребърни медала, 2 бронзови и една почетна грамота от Международната олимпиада във Великобритания (снимка: Сдружението на олимпийските отбори по природни науки)

Българският национален отбор по математика спечели 5 медала от 65-тата Международна олимпиада във Великобритания, която се проведе от 11 до 22 юли с участието на  609 ученици от 108 държави.

Нашите най-добри математици взеха 3 сребърни медала, 2 бронзови и една почетна грамота, съобщи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Сребърните медали спечелиха Марин Христов (12 клас, СМГ), Ангел Христов (11 клас, ППМГ Бургас) и Биляна Димитрова (12 клас, СМГ), която постигна четвърти резултат в света сред участващите 81 момичета.

Бронзовите отличия са за Веселин Маркович (11 клас, МГ Варна) и Борис Гачевски (12 клас, СМГ), а много малко не достигна за медал на Виктор Костадинов (12 клас, ПЧМГ), който заслужи почетна грамота. Техни ръководители са проф. Станислав Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН) и гл. ас. Стоян Боев (АУБ / ЧСУНД), наблюдател е Драгомир Грозев.

В отборното класиране България зае 27-о място в света (и 11-о в Европа) със 126 точки, отстъпвайки от 25-ото място през 2023 година. Общо досега на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал 308 медала: 57 златни, 130 сребърни, 121 бронзови медала!

Марин Христов е ученик в 12 клас в СМГ. Той за трета поредна година е част от националния отбор на България по математика. За двете си участия Марин е спечелил един златен и един сребърен медал от Международната олимпиада по математика. Човекът, който е запалил искрата към математиката, е неговият учител в СМГ г-н Иван Симеонов, за когото Марин споделя, че „на него дължа всичко и искам да му отдам най-топлите си благодарности”.

Ангел Христов е ученик в 11 клас в ППМГ Бургас. Той за втори път е част от националния отбор по математика и миналата година спечели бронзов медал от Международната олимпиада. Учителите, които са го вдъхновявали през годините, са Динко Раднев и Ганка Вътева.

Биляна Димитрова е ученичка в 12 клас в СМГ. Тя за първи път участва в националния отбор на България по математика. Успехът си по математика тя дължи на своята учителка Линка Минчева.

Борис Гачевски е ученик в 12 клас в СМГ. За него това е първото му участие в националния ни отбор. Най-голяма заслуга за развитието му като състезател през годините има учителката му по математика Линка Минчева, която винаги го е подкрепяла.

Веселин Маркович е ученик в 11 клас в МГ Варна. Той за втори път е част от националния отбор по математика, като трябва да се отбележи, че и за втори път е част от националния отбор по информатика. Миналата година Веселин спечели бронзов медал от Международната олимпиада по математика. Основните “виновници” Веселин да се занимава със състезателна математика са учителите му Веселина Тодороска и Дико Суружон.

Виктор Костадинов е ученик в 12 клас в ПЧМГ. Той за първи път е част от националния ни отбор по математика. Най-голяма заслуга за успехите на Виктор имат неговите учители по математика Добри Данков и Ирина Шаркова.

Коментар