6 медала за българските математици от олимпиада в Япония

Всички математици от българския отбор спечелиха медали на олимпиадата в Япония
(снимка: Сдружението на олимпийските отбори по природни науки)

Български ученици спечелиха 6 медала от 64-тата Международна олимпиада по математика, която се проведе в Япония с участието на 672 състезатели от 112 държави. Родните таланти заслужено се окичиха с 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови отличия, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Златният медал спечели Марин Христов (11 клас, СМГ). Среброто е за Иван Тагарев (12 клас, СМГ), а бронзовите отличия завоюваха Ангел Христов (10 клас, ППМГ Бургас), Божидар Димитров (12 клас, ПМГ Силистра), Веселин Маркович (10 клас, МГ Варна) и Илияс Номан (12 клас, СМГ).

Ръководители на националния отбор са проф. Станислав Харизанов (ИИКТ/ИМИ-БАН) и гл. ас. Стоян Боев (АУ), наблюдател е доц. Стефан Герджиков (ФМИ-СУ/ИИКТ-БАН).

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния.

България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес.

Към 2023 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 303 медала: 57 златни, 127 сребърни, 119 бронзови медала, както и 17 почетни грамоти.

Носителят на златен медал Марин Христов е ученик в 11 клас в СМГ и за втори път е част от националния отбор. В досегашните си участия на световни състезания по математика той има десетки успехи.

Иван Тагарев, спечелил сребърен медал, е ученик в 12 клас в СМГ и за втора поредна година се класира в националния отбор. Най-силните класирания на световни състезания на Иван досега са два златни и един сребърен медал.

Бронзовият медалист Илияс Номан е ученик в 12 клас в СМГ и за втори път е част от отбора за Международната олимпиада. Другите му успехи са сребро и бронз в досегашни международни участия.

Веселин Маркович, също носител на бронз, е ученик в 10 клас в МГ „Д-р. Петър Берон“, Варна и за първи път е част от националния отбор. В 8 клас той печели сребърен медал от Младежката балканска олимпиада по математика.

Ангел Христов, третият бронзов медалист на българския отбор, е ученик в 10 клас в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас и за първи път представя България на Международната олимпиада. Досега е печелил сребро и два златни медала от други международни състезания по математика.

Божидар Димитров, също носител на бронзово отличие,  е ученик в 12 клас в ПМГ „Св. Климент Охридски“, Силистра и за втори път е част от националния отбор. Той спечели бронзов медал на миналогодишната олимпиада, има също две бронзови отличия и сребро от други международни изяви.

Коментари по темата: „6 медала за българските математици от олимпиада в Япония”

добавете коментар...

  1. еХперт

    И радостно и тъжно е.

    Защо африканците са най-добрите маратонци, защо това за тях е един от малкото начини да избягат от мизерията.

Коментар