Виетнамци строят завод за електромобили в САЩ

Виетнамската компания VinFast започва да строи завод за електрически коли в САЩ
(снимка: VinFast)

Виетнамският автомобилен производител VinFast заяви, че е подписал предварителен договор за първоначална инвестиция в размер на 2 милиарда долара за изграждане на фабрика за електромобили в Северна Каролина, САЩ. В нея ще се правят електрически автобуси, електрически спортни превозни средства и батерии за електромобили.

Фирмата е подразделение на най-големия виетнамски конгломерат VinGroup и заяви, че планира да направи обща инвестиция в размер на 4 милиарда долара в своя първи производствен комплекс в САЩ, предаде Ройтерс.

Строителството трябва да започне тази година, веднага след като компанията получи необходимите разрешителни. Очаква се то да приключи до юли 2024 г. Първоначалният капацитет на завода ще бъде 150 000 електромобила годишно.

„Имайки производствена база в САЩ, VinFast може да стабилизира цените и да съкрати времето за доставка на продуктите. Това ще направи нашите електромобили по-достъпни за клиентите”, каза Нгуен Тхи Тху Туй, заместник-председател на VinGroup и главен изпълнителен директор на VinFast Global.

В завода на виетнамската компания ще работят 7000 души. Проектът се очертава като първият автомобилен завод в Северна Каролина и най-голямото икономическо начинание в историята на щата, се казва в изявление на губернатора.

VinFast залага много на проекта, с който се надява да конкурира със силни местни автомобилни производители с дългогодишна история и разпознаваемост на марката, както и новостартиращи компании с достъпни електрически модели и схеми за лизинг на батериите.

Всичко това се случва в момент, изключително труден за цялата автомобилна индустрия. Производствата и на традиционните, и на електрическите автомобили са силно засегнати заради прекъсвания на доставките както от коронавируса, така и заради глобалния недостиг на чипове. Планираните бройки намаляват. Цените пък растат.

Коментар