Сделката TikTok-Oracle може да създаде опасен прецедент

Анализатори очакват „меле” в съхранението на данни след сдалката на Oracle и TikTok
(снимка: CC0 Public Domain)

В началото на март се разбра, че TikTok е на път да сключи сделка с Oracle, според която „оракулът” ще съхранява данните на щатските потребители на TikTok, така че да е невъзможно китайската компания-майка на TikTok – ByteDance – да има достъп до данните. Това би трябвало да успокои тревогите на щатските регулатори относно съхраняването на данните на американските потребители, които те подават към популярното приложение за кратко видео. Сделката обаче би представлявала прецедент, опасен за цялата интернет икономика.

Споразумението е на път да се случи година и половина след като американският Панел за национална сигурност предупреди за опасения, че данните на американските потребители биха могли да попаднат в ръцете на комунистическото правителство на Китай. Тогава панелът дори поиска ByteDance да продаде TikTok заради въпросните страхове, отбелязва Ройтерс.

Тази заповед за продажба не беше изпълнена, но тревогите си останаха. Сега евентуалната сделка с Oracle може да реши въпроса и най-сетне да успокои страховете и на американските регулатори, и на самата TikTok, която се боеше, че нейните дейности в САЩ могат да представляват смъртоносна опасност за американската национална сигурност.

Според публикация на BuzzFeed News, споразумението е известно вътрешно в TikTok като „Проект Тексас”, което е препратка към централата на Oracle в Остин, Тексас. Изданието The Verge пък коментира, че има всички изгледи договорът да бъде реализиран.

Но подобна сделка може да се окаже прецедент в историята на технологичния свят. А той може да отприщи същинско „меле” в сферата на съхранението на данни. И този прецедент, който е на път да се случи, може да навреди не само на технологичните фирми, но и на техните потребители.

Краткосрочно решение

Основното притеснение на американските политици заради TikTok бе, че – тъй като фирмата е собственост на китайската ByteDance – китайското правителство може да има достъп до всички данни на американци, съхранявани от компанията. Другото голямо притеснение бе рискът за сигурността. Бъдещата сделка с „оракула” ще реши и двата проблема.

Съгласно споразумението, Oracle ще съхранява данни на TikTok за американски потребители, пазейки ги на своите американски сървъри, което ще гарантира, че данните не се прехвърлят към ByteDance. Oracle ще отговаря и за защитата на потребителските данни от заплахи за киберсигурността.

Тъй като тази чувствителна задача ще бъде изпълнявана от американска компания с тесни връзки с правителството, TikTok може да продължи да работи спокойно. Може да съсредоточи ресурсите си в това да подобрява услугата си, вместо да се занимава с проблемите на съхранението на данните.

Вярно, че TikTok ще трябва да си плаща за съхранението. Това е за предпочитане пред перспективата фирмата да бъде забранена в САЩ, което би представлявало загуба на огромен пазар.

Дългосрочни последици

Въпреки добрите (на пръв поглед) изгледи, подобно споразумение най-вероятно ще даде начално ускорение на тенденция, която не е благоприятна за интернет-икономиката: правителства от страни по цял свят могат да поискат да направят същото, което прави САЩ: да започнат да изискват от интернет-компаниите да съхраняват данните на гражданите от дадената страна в рамките на нейните граници.

Индикации за подобни мерки вече не липсват. Например, редица държави вече наложиха такива изисквания за „локализация на данните”, включително Русия, Индия и Франция. От своя страна, технологичният сектор заяви, че подобен подход към съхранението на данни създава рискове за поверителността, влошава производителността и налага тежки разходи за регулаторна съвместимост, което затруднява конкуренцията от страна на по-малките компании.

Ако правителството на САЩ успее да принуди TikTok да подпише споразумението с Oralce за местно съхранение на данни, може да се очаква и ред други правителства да наложат аналогични изисквания. При това изискванията ще са от дадена държава за технологичните фирми от всички други страни, опериращи на нейна територия.

Всичко това ще означава край на принципа, че интернет е глобална, наднационална мрежа. И ако големи компании като Apple и Meta най-вероятно биха имали ресурса да отговорят на подобно изискване и да „локализират” потребителските данни за всяка държава, то за по-малките, развиващи се или новостартиращи фирми подобно изискване би било бариера за навлизане на пазара.

Ето защо, според пазарните наблюдатели, е особено важно изискванията за съхранение на данни локално да останат по-скоро изключение, отколкото норма.

Коментар