Сделката на Oracle и TikTok се усложнява все повече

TikTok може да попадне под забрана в САЩ, преди да бъде купена от Oracle
(снимка: CC0 Public Domain)

Тази седмица американският президент Доналд Тръмп ще проучва условията на евентуална сделка между Oracle и TikTok – услугата за кратки видеа, която от 20 септември рискува да попадне под забрана в САЩ, ако не изпълни редица условия. Китайската компания ByteDance, собственик на TikTok, също не иска да се откаже просто така от част от своя бизнес, което усложнява сделката.

Терминът „доверен технологичен партньор”, който според условията на сделката трябва да характеризира ролята на Oracle, предполага, че американската компания има право да анализира програмния код и актуализациите на TikTok за наличие на „вратички”, които позволяват на китайската страна да получи неоторизиран достъп до данните на потребителите в САЩ, отбелязва Блумбърг.

В същото време патентованият алгоритъм на TikTok трябва да остане под контрола на ByteDance. В американската версия на услугата алгоритъмът може дори да не бъде приложен. Това е искане на китайските власти, които се опитват да предотвратят износа на алгоритъма извън страната.

Дори схема със запазване на основната част от капитала на TikTok за ByteDance и назначаване на независим борд на директорите, одобрен от американските власти, все още ще изисква процедура за одобрение от китайските власти, отбелязва Ройтерс. Това условие поставя под съмнение възможността за постигане на споразумение по сделката между двете страни в рамките на срока, определен от американските власти.

Експертите също така изразяват съмнения, че схемата за управление на американския бизнес, предложена от ByteDance, ще приспи бдителността на американските политици. Те очевидно ще бъдат разтревожени от желанието на китайската компания да запази финансов контрол върху бизнеса, дори ако в САЩ има независим съвет на директорите и софтуерният код бъде отворен за американския партньор в лицето на Oracle.

ByteDance сега се опитва да намери компромис, който да отговаря както на изискванията на правителството на САЩ, така и на китайското правителство, но намирането на решение неизбежно ще удължи времето за сключване на сделката.

Коментар