Пазарът на гейминг PC-та в Европа процъфтява

Пандемичните мерки имат положително въздействие върху пазара на компютри за игри
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на настолни компютри и лаптопи за игри в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) процъфтява, въпреки очакваното икономическо забавяне на фона на пандемията COVID-19. Според анализатори на IDC, в периода април-юни 2020 г. доставките на настолни РС и лаптопи за гейминг са се увеличили с 33% на годишна база, достигайки 2 милиона броя.

Специалистите са оптимисти за третото и четвъртото тримесечие на текущата година, като очакват доставките на компютри за гейминг в EMEA да се увеличат съответно с 26,3% и 10,1%. В резултат, като цяло за годината ръстът на пазара ще възлезе на 16,4%.

В дългосрочен план се предполага, че положителната динамика на пазара за гейминг хардуер ще продължи до 2024 г. IDC вярва, че пазарът на компютри за игри в ЕМЕА ще нараства средногодишно с 1,4% и в края на периода обемът му ще достигне 8,7 милиона устройства. Увеличението ще дойде от сегмента на игралните лаптопи – техните доставки ще възлязат на повече от 6 милиона бройки през 2024 г.

Що се отнася до подрегионите на EMEA, в Западна Европа доставките на компютри за игри през второто тримесечие на 2020 г. са се увеличили с 29,6%. Категорията лаптопи регистрира 40,7% ръст на годишна база, докато търсенето на геймърски настолни РС от по-висок клас нараства с 12,9%.

Тримесечните доставки в подрегионите Централна и Източна Европа и Близкия изток и Африка се увеличават още по-внушително – съответно с 39,8% и 36,1%.

Пандемичните и социални мерки за дистанциране принуждават потребителите да си стоят у дома, което има положително въздействие върху пазара на компютри за игри. Все по-голям брой потребители избират компютърните игри като начин за забавление, коментира Николина Юрисич от IDC EMEA.

Коментар