Водеща британска банка внедрява квантова технология

Квантови технологии на IBM ще оптимизират финансовите операции на HSBC Bank
(снимка: IBM)

Най-голямата банка в Обединеното кралство, HSBC Bank, обяви партньорство с IBM за ускорено въвеждане на квантови изчисления във финансовия сектор. Банката планира да използва възможностите на квантовите компютри при ценообразуване и оптимизиране на портфолиото си, за устойчиво развитие, оценка на риска и разкриване на измами.

Като част от споразумението, HSBC ще се присъедини към програмата IBM Quantum Accelerator, което ще ѝ даде достъп до технологиите на IBM за квантови изчисления, включително 127-кубитовия процесор Eagle, обявен в края на миналата година. Опитът на специалистите на IBM ще помогне за разработване и прилагане на потенциални квантови сценарии за използване на банкови технологии, съобщиха от ИТ корпорацията.

„Инвестирайки в квантовите изчисления, ние създаваме иновации за бъдещето, за да направим банкирането по-лесно за нашите клиенти. Тази технология има потенциала да промени начина, по който управляваме банковите отдели, решавайки проблеми, които класическите компютри никога не могат да решат сами”, заяви Колин Бел, главен изпълнителен директор на HSBC Bank и HSBC Europe.

С помощта на IBM банката ще развива квалификацията на своите служители в областта на квантовите технологии според приетите програми за обучение и активно ще набира учени за създаване на потенциал за развитие. Смята се, че квантовите компютри подобряват експоненциално производителността на изчислителните системи. Банковият сектор не иска да остане встрани от подобна възможност и вече търси практически приложения на технологията.

Коментар